Вийшов друком січневий номер журналу «Управління закладом охорони здоров’я»

Шановні читачі! Вийшов друком січневий (№ 1/2015) номер журналу «Управління закладом охорони здоров’я»! Тема номера: «Перевірка закладу охорони здоров’я Держсанепідслужбою». Пропонуємо ознайомитись з його змістом

Шановні читачі! Вийшов друком січневий номер (№ 1/2016) журналу «Управління закладом охорони здоров’я». Пропонуємо ознайомитися із найцікавішими його матеріалами: 

«Нові нормативні акти у сфері охорони здоров’я». У номері ви знайдете аналіз усіх важливих для організації роботи закладу охорони здоров’я нормативних актів, затверджених останнім часом. Зокрема, затверджено новий граничний норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення, затверджено новий уніфікований клінічний протокол та ІІ видання Державної фармакопеї України.

«Перевірка закладу охорони здоров’я Держсанепідслужбою: що потрібно знати керівнику». Провадження господарської діяльності з медичної практики регулюється низкою законодавчих актів. При цьому за дотриманням нормативних приписів стежить не один десяток відомств; і не тільки стежить, а й періодично проводить перевірки. Одним із таких відомств є Державна санітарно-епідеміологічна служба України. Розглянемо, як підготуватися та успішно пройти перевірку. Зокрема, які підстави для проведення позапланових перевірок та строки проведення перевірок; як проводять перевірку дотримання закладом санепідрежиму тощо.

«Медичні аспекти організації допомоги населенню при надзвичайних ситуаціях». Від надзвичайних ситуацій, на жаль, не застрахований ніхто. Попереджений значить захищений. Тому у цій статті поговоримо про види надзвичайних ситуацій та про роль медичних працівників у забезпеченні захисту населення. Дізнайтеся, як організувати медичні заходи для захисту населення.

«Організація лікувально-евакуаційного забезпечення військ під час надзвичайних ситуацій соціально-політичного та воєнного характеру». Надзвичайна ситуація воєнного характеру — це умови, в яких нині доводиться працювати багатьом вітчизняним медикам. На допомогу їм, а також їхнім цивільним колегам ми підготували матеріал про організацію лікувально-евакуаційного забезпечення військ та, зокрема, про такий важливий його етап, як медичне сортування.

«Дотримання прав пацієнтів як вектор діяльності головного лікаря». Пацієнти та відвідувачі надокучають ненормативною поведінкою? Втомилися пояснювати, що медичні працівники теж люди і мають право на нормальне поводження та виконання їхніх рекомендацій? ― Розробіть Правила перебування пацієнтів у закладі та пропишіть Права і обов’язки пацієнтів! Рекомендації та приклади цих документів у статті.

«Дії медичного працівника у разі відмови пацієнта підписувати Інформовану добровільну згоду». Особа прийшла на прийом до стоматолога, однак відмовляється підписувати Інформовану добровільну згоду пацієнта на проведення діагностики, лікування та на проведення операції та знеболення (форма № 003-6/о). Як за таких обставин діяти лікарю? Чи має останній право відмовити пацієнту у наданні медичної допомоги, якщо на те немає екстрених показань?

«Призначення грошової допомоги при виході на пенсію медичним працівникам». До редакції надходять листи читачів із численними запитаннями щодо порядку призначення та виплати грошової допомоги медичним працівникам при виході на пенсію. Тому ми підготували для вас матеріал-консультацію начальника відділу з питань призначення пенсій департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України на цю тему.

«Додаткова відпустка за особливий характер праці при роботі на 0,5 ставки на двох посадах». Особа працює у районній лікарні на 0,5 ставки реєстратора медичного і на 0,5 ставки оператора комп’ютерного набору (по 4 години на день за кожною з посад). За колективним договором реєстратор медичний має право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю 7 календарних днів, а оператор комп’ютерного набору — на щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю 4 календарні дні. Якої тривалості надавати додаткову відпустку працівнику та чи має він взагалі право на додаткові відпустки? — Відповіді на ці запитання знайдете у статті.

«Робота та чергування вдома у святкові і неробочі дні». Із листа до редакції: «Через виробничу необхідність дільничні терапевти і сімейні лікарі центру первинної медико-санітарної допомоги у вихідні дні несуть чергування у закладі та ургенції на дому. За цю роботу заклад надає їм відгули в інші робочі дні. Чи правильно це та як правильно оплатити лікарям відпрацьовані години?».

«Наставництво у медицині». Наставництво є необхідною складовою програми адаптації та професійного вдосконалення молодих фахівців. Успіх новоприбулого працівника багато в чому залежить від того, наскільки ефективним був його адаптаційний період у закладі охорони здоров’я. Наші колеги зі Жмеринської центральної районної лікарні поділилися досвідом організації школи наставництва для молодших медичних сестер. Матеріал доповнено зразком Положення про наставництво молодших медичних сестер, Планом організації та проведення наставництва молодших медичних сестер та іншими цінними додатками.

«Посадова інструкція лікаря-педіатра-неонатолога». Із вашим улюбленим журналом вам більше не потрібно розробляти посадові інструкції самостійно! Просто скористайтеся готовими напрацюваннями наших експертів.

«Посадова інструкція лікаря-психотерапевта». Скористайтеся розробленою нашим експертом посадовою інструкцією лікаря-психотерапевта, яка відповідаєвимогам до розроблення посадових інструкцій.

«Робота лікарів закладу охорони здоров’я у лікарській комісії при військовому комісаріаті». Лікарів закладу охорони здоров’я залучають до роботи у лікарській комісії військкомату. Як оформити період виконання лікарями такої роботи? Як обліковувати робочий час і здійснювати оплату праці? Чи зараховується період роботи лікарів у медкомісії військкомату до стажу роботи, що дає право на щорічну додаткову відпустку та надбавку за тривалість безперервної роботи? — На всі запитання відповів наш експерт.

«Підстави для відмови лікаря у наданні медичної допомоги пацієнту у стані інтоксикації». Як має вичинити на прийомі в комунальному закладі лікар-стоматолог на підставі сучасних законодавчих актів, якщо до нього за стоматологічною допомогою або послугою (але при цьому при відсутності абсолютних показань для надання стоматологічної допомоги) з’явився пацієнт із ознаками гострої інтоксикації алкоголем або іншими речовинами.

«Визначаємо стаж медичної роботи суміснику». Лікар працював у комунальному закладі охорони здоров’я протягом 16 років на 0,5 ставки. Через певний час його перевели на повну ставку. Як обчислюється медичний стаж роботи та встановлюється надбавка за вислугу років такому працівнику? Адже кадровик вважає, що оскільки вказаний працівник працював на 0,5 ставки, то і стаж роботи має складати половину відпрацьованого часу.

«Право педагогічних працівників дитячих психоневрологічних диспансерів на підвищення посадового окладу». Особа працює вихователем у психоневрологічному диспансері. Чи має вона право на підвищення ставки заробітної плати за роботу з дітьми, які потребують тривалого лікування?

Перелік публікацій журналу «Управління закладом охорони здоров’я» у 2015 році. Згрупований за рубриками перелік статей, що виходили у журналі «Управління закладом охорони здоров’я» у 2015 році, допоможе вам швидко знайти потрібний для роботи матеріал або ж дозамовити за ретропередплатою цікаві для вас випуски.

Перелік зразків документів та довідкових матеріалів, наведених у журналі:

  • Вимоги щодо охорони праці у лікувальних закладах                                                            
  • Індивідуальний план наставництва                                                                                         
  • Наказ про підвищення кваліфікації молодших медичних сестер з догляду за хворими     
  • Перелік працівників закладу, які будуть проводити зайняття з молодшими медичними сестрами з догляду за хворими, та теми занять                                                                                                             
  • Перелік публікацій журналу «Управління закладом охорони здоров’я» за 2015 рік          
  • План організації та проведення наставництва молодших медичних сестер з догляду за хворими   
  • Положення про наставництво молодших медичних сестер з догляду за хворими             
  • Права та обов’язки пацієнтів                                                                                                     
  • Правила прийому та перебування пацієнтів у закладі охорони здоров’я                            
  • Схема розгортання етапу медичної евакуації


Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді