Військовий госпіталь отримав препарати проти гепатиту С

2 вересня представники фармацевтичної компанії «Валартін Фарма» передали противірусний препарат «Альфапег» для лікування пацієнтів Головного військово-медичного клінічного центру Міністерства оборони України

Керівник рецептурного напрямку ТОВ «Валартін Фарма» Юрій ЛЯШЕВИЧ розповів, що більшість людей навіть не підозрюють, що інфіковані вірусом гепатиту С.

«Захворювання довго протікає безсимптомно і часто закінчується важким ураженням печінки, яке без відповідного лікування призводить до летального результату. Не дарма вірус гепатиту С називають «тихим, лагідним вбивцею». За даними ВООЗ, загальне число інфікованих вірусом гепатиту С в Україні становить 8–9%. Військовослужбовці, які беруть участь в бойових діях, відносяться до групи високого ризику зараження інфекціями, що передаються через кров, до яких належить і вірусний гепатит С. Відповідно, ці люди потребують сучасного ефективного лікування. Саме тому ми передали препарати для проведення повноцінного противірусного курсу лікування гепатиту, розрахованого на тривалий термін», — зазначив він.

Галина ОСЕДЛО, начальник кафедри військової терапії  Української військово-медичної академії, також акцентувала увагу на тенденцію до зростання показників захворюваності вірусними гепатитами В і С: «На жаль, у Збройних Силах тенденція така сама. І на сьогоднішній день ми отримали вітчизняний противірусний пегілірований інтерферон. Відповідно до міжнародних і національних стандартів, всім пацієнтам з хронічними вірусними гепатитами показана противірусна терапія. Дуже складно це зробити в масштабах держави, тому що пацієнтів дуже багато. І ціна на такі препарати висока. Однак якщо ми будемо отримувати таку підтримку від фармацевтичних компаній, це, звичайно, дуже правильно й необхідно. Так само важливо, що сьогодні ми говоримо про вітчизняний препарат «Альфапег», який, при своїй порівняній ефективності з іноземними аналогами, коштує дешевше. Дуже правильною і своєчасною вважаю підтримку від компанії «Валартін Фарма» у вигляді передачі препарату для лікування пацієнтів з хронічним вірусним гепатитом С».

Міністерство охорони здоров’я раніше повідомило, що призупиняє закупівлю препаратів проти гепатиту.

«Найближчим часом буде оголошено тендер на закупівлю препарату проти гепатиту С. Але є протест Антимонопольного комітету, що не внесені зміни. Зараз Руслан САЛЮТІН (заступник міністра охорони здоров’я) якраз з цим розбирається. Але які будуть результати — передбачити важко. Це компетенція САЛЮТІНА та його зона відповідальності по розподілу повноважень у МОЗ», — сказав Олег  МУСІЙ.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді