У Києві розпочався безкоштовний курс з психологічної реабілітації

Курс складається з серії тренінгів, організованих МОЗ України за сприяння Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України. Згодом планується безкоштовний сертифікатний курс з підвищення кваліфікації психологів

10 вересня заступник Міністра охорони здоров’я України Наталя ЛІСНЕВСЬКА відкрила серію тренінгів «Перша психологічна допомога тимчасово переміщеним особам та постраждалим в надзвичайних ситуаціях».

У семінарі взяли участь понад триста осіб: психологи-практики, студенти-психологи, волонтери, соціальні працівники, соціальні педагоги з Києва, Волинської, Хмельницької, Тернопільської, Чернівецької, Кіровоградської, Черкаської, Львівської, Полтавської, Київської областей.

Заступник Міністра охорони здоров’я України Наталя ЛІСНЕВСЬКА привітала аудиторію та наголосила на важливості додаткових знань з надання психологічної допомоги. «Хоча ми сподіваємось, що завдяки перемовинам Президента, скоро буде припинений вогонь, суспільство пережило війну. Люди отримали колосальну психологічну травму. Я особисто об’їздила табори переселенців і бачила, що найбільша проблема — це психологічний стан тимчасово переміщених осіб».

Наталя ЛІСНЕВСЬКА зауважила, що діти, які бачили війну, потребують особливої уваги та негайної медичної допомоги, адже в їхньому віці на першому місці є соціальні зв’язки, які зараз розірвані, та відчуття безпеки, яке було втрачено. «Ми повинні констатувати факт, що в Україні всі психологічні служби готували спеціалістів, які не готові до війни в країні. Шкільні психологи не знають, що робити з настільки травмованими дітьми».

«Ми не говоримо про погану підготовку наших фахівців. Ми говоримо про потреби часу. Ніхто не чекав війни у ХХІ столітті», — підкреслила заступник Міністра охорони здоров’я.

Президент Асоціації психіатрів України Семен ГЛУЗМАН подякував МОЗ за ініціативу та розуміння, що психологічні проблеми переселенців є серйозними та потребують розв’язання. «Це не медична проблема, а соціально-психологічна», — сказав Семен ГЛУЗМАН. — «Зараз у нас дуже архаїчна радянська програма, і наші фахівці не готові до таких викликів. Я дякую Міністерству в особі заступника Наталі ЛІСНЕВСЬКОЇ за погляд на ситуацію».

Перед слухачами презентували свої доповіді Ірина Пінчук — директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України (УНДІССПН), Дар'я САПОН — аспірант УНДІССПН, Ігор МАРЦЕНКОВСЬКИЙ — завідувач відділу УНДІССПН, головний позаштатний спеціаліст зі спеціальності «Дитяча психіатрія» МОЗ України та Олена ХАУСТОВА — завідувач відділу психічних розладів похилого віку УНДІССПН.

У лекціях доповідачі наводили практичні вправи щодо алгоритмів надання першої психологічної допомоги, керування стресом, задачі кризової психологічної допомоги, а також роботи з психологічними травмами, психічними розладами та адаптацією у дітей-біженців із зони бойових дій.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді