На Тернопільщині вдосконалюють антитютюнову компанію

У Тернопільській облдержадміністрації пройшла прес-конференція на тему ефективності закону про заборону реклами тютюну. Організаторами заходу виступили: департамент охорони здоров'я ОДА, Центр громадянського представництва «Життя» та Коаліція «За вільну від тютюнового диму Україну»

Володимир КУРИЛО, директор департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОДА, акцентував увагу на тому, що тютюнопаління найбільше шкодить підліткам та майбутнім матерям. За його словами, департамент охорони здоров’я розробив план заходів щодо виконання в області державної цільової програми задля зменшення шкідливості тютюнопаління, а також наказ про заборону тютюнопаління в приміщеннях департаменту, закладах та установах охорони здоров’я Тернопільщини.

Вагому роль у популяризації здорового способу життя відіграє обласний «Центр здоров’я», де постійно відбуваються інформаційно-роз’яснювальні кампанії. Також там займаються профілактикою тютюнопаління, особливо серед молоді.

Спеціалізовану медичну допомогу залежним від алкоголізму, наркоманії, тютюнопаління надають в Тернопільському обласному наркологічному диспансері. «У «Клініку для молоді», що працює в диспансері, за перше півріччя звернулося 26 батьків з дітьми, аби отримати домедичну допомогу. З ними працювали лікарі-наркологи, психологи, соціальні працівники. В результаті 20 курців кинули палити. Окрім того, від тютюнозалежності пролікувалось 36 осіб», — розповів Василь ГАЛАНОВ, головний лікар диспансеру.

Під час зустрічі експерти також розглянули ефективність дії закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони реклами, спонсорства і стимулювання продажу тютюнових виробів» від 22.09.2011 № 3778-17, продемонстрували виявлені форми маркетингу та стимулювання продажу тютюнових виробів, які не чітко регулюються законом та запропонували методи вдосконалення національного антитютюнового законодавства.

За словами Марії ГОЛУБ , координатора медіа-програм ГО «Життя» та Центру контролю над тютюном, головна проблема полягає у тому, що виявлені форми популяризації продажу цигарок розташовуються у «сірій зоні» регулювання законом та не є прямими порушеннями на думку контролюючих органів, судів та представників тютюнового бізнесу. Надалі планується подати пропозицію щодо заборони видимого розміщення тютюнових виробів, щоб унеможливити пропагування цієї шкідливої звички.

«Така заборона вже діє в багатьох країнах, зокрема, в Австралії, Канаді, Фінляндії, Ірландії, Таїланді, Великій Британії та Росії», — наголосила Олена ЄВСТІГНЕЄВА, радник Міністра охорони здоров’я України. — «Однією з ключових підстав для заборони видимого розміщення пачок з цигарками в пунктах продажу є те, що ці місця постійно відвідують діти, для яких тютюнова продукція перетворюються на звичайний, навіть спокусливий товар. Відсутність сигарет на вітринах суттєво зменшить приток нових курців з поміж дітей та підлітків».

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді