Пілотний проект з реформування системи охорони здоров’я планують подовжити

МОЗ України розробило новий Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», який передбачає подовження пілотного терміну до кінця 2016 року

Термін дії Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві»  добігає кінця 31 грудня поточного року. Передбачалося, що протягом 3,5 років у пілотних регіонах будуть відпрацьовані такі елементи нової організації медичної допомоги:

  • чітке юридичне, фінансове і функціональне розмежування структури медичної допомоги за її видами;
  • деконцентрація первинної медичної допомоги з наближенням пунктів її надання до населення;
  • можливість обирати і змінювати лікаря первинної ланки;
  • формування штатного розкладу за обсягами надання послуг;
  • нові методи фінансування закладів охорони здоров’я та оплати праці та інше.

За словами начальника Управління реформ системи охорони здоров’я МОЗ України Костянтина НАДУТОГО,  це замалий термін для таких кардинальних змін у системі охорони здоров’я, щоб отримати видимі результати.

«Деякі складові реформи в цих областях були втілені повністю або майже повністю, інші частково. Для певної частини змін не встигли сформуватися умови», — додав Костянтин НАДУТИЙ.

Головний експерт Групи з питань охорони здоров’я «Реанімаційного пакету реформ» Зоряна ЧЕРНЕНКО зазначила, що систему охорони здоров’я не можна реформувати за декілька років.

«Нині варто тверезо оцінити сучасний стан реформування в пілотних регіонах, врахувати недоліки, проаналізувати наступні кроки та бути в постійному конструктивному діалозі з громадою — задля цього необхідний час і бажання, і нам це нині вкрай необхідно. Ми спільно з громадськістю, фахівцями та експертами будемо домагатися продовження дії закону, бо зупинятися на середині шляху — це злочин», — наголосила експерт.

Задля відпрацювання елементів «пілотів» фахівці МОЗ України розробили новий Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», що передбачає подовження терміну до 31 грудня 2016 року.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді