Пам’ятка «Що потрібно знати про вірус Ебола»

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я

Гарячка Ебола — гостре вірусне висококонтагіозне природно-осередкове захворювання. Характеризується важким перебігом, високими показниками летальності, вираженою інтоксикацією, зневодненням, ураженням кровоносних судин багатьох органів з подальшим розвитком важкого геморагічного синдрому.

Симптоми:

  • сильна слабкість;
  • м'язові болі;
  • головний біль;
  • біль у горлі;
  • блювота;
  • діарея;
  • висип;
  • порушення функцій нирок і печінки;
  • внутрішні та зовнішні кровотечі. 

Інкубаційний період — від 2 до 21 днів. Вірус не передається під час інкубаційного періоду. Інфекція може бути підтверджена тільки шляхом лабораторного тестування.

Шляхи передачі

Вірус Ебола передається людям від мертвих або живих диких тварин, а також від людини до людини при безпосередньому контакті (через пошкоджену шкіру або слизову оболонку) з кров'ю, виділеннями, іншими рідинами організму хворої людини чи людини, яка померла від лихоманки (інфікованої тварини).

Також вірус передається через контакт ушкодженої шкіри з предметами, на яких наявна кров, виділення або інші рідини інфікованої людини/тварини.

Чоловіки, які одужали від хвороби, можуть передавати вірус своєму партнеру через сперму протягом 7 тижнів після одужання.

Медпрацівники, які не вживають відповідних заходів з профілактики та контролю інфекції при догляді за зараженими, перебувають у високій групі ризику.

Догляд за пацієнтами має відбуватися у спеціально облаштованих лікарнях та реабілітаційних центрах, де працівники закладу отримали відповідну кваліфікацію. Догляд в інших умовах призводить до поширення вірусу серед населення.

 Запобігання лихоманці Ебола

1. Необхідно забезпечити інформаційну підготовку працівників закладів охорони здоров’я щодо характеру захворювання, шляхів передачі, методів боротьби та профілактичних заходів. 

2. Не можна нехтувати використанням спеціального індивідуального захисту відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. 

3. Необхідно вживати стандартних запобіжних заходів в усіх закладах охорони здоров’я: безпечне кровопускання, гігієна рук, раціональне використання засобів індивідуального захисту, регулярне екологічне оброблення поверхонь, устаткування, безпечне поводження з брудною білизною тощо.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді