У МОЗ обговорили державне регулювання обігу медичного канабісу

Учасники обговорили процеси, які врегулювала держава для налагодження системи обігу медичного канабісу

У МОЗ обговорили державне регулювання обігу медичного канабісу

МОЗ організувало зустріч-обговорення з нагоди введення в дію Закону, який врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. На зустрічі були присутні представники Мінагрополітики, МВС, Держлікслужби, Державного експертного центру МОЗ, громадських і пацієнтських організацій. 

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

За словами заступниці міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Марини Слободніченко, МОЗ спільно з іншими органами виконавчої влади підготували низку підзаконних актів, які детально врегульовують всі етапи в ланцюгу обігу медичного канабісу, щоб пацієнти отримали доступ до ліків якнайшвидше.

Під час демонстрації презентації представники МОЗ детально роз’яснили як працюватиме система обігу канабісу та державного контролю за ним.

Щоби пацієнти якнайшвидше отримали доступ до ліків з медичного канабісу, уряд дозволив ввезення та виробництво ліків з імпортованої сировини. Проте ці процеси також підлягатимуть державному регулюванню. Рослинну сировину канабісу, з якої виготовлятимуть лікарські засоби реєструватимуть в Державному реєстрі лікарських засобів як активний фармацевтичний інгредієнт (АФІ). Строки такої реєстрації скоротять до 30 днів. Ввезення канабісу дозволено в межах щорічно затверджених квот на підставі виданих Держлікслужбою дозволів, а виробництво ліків з медичного канабісу — лише відповідно до правил належної практики (GMP).

Придбати ліки в Україні можна буде лише за електронним рецептом із лікарською формою та дозуванням і назвами діючих речовин, які входять до їхнього складу. Ліки з медичного канабісу виготовлятимуть в умовах аптеки, а лікарі призначатимуть за рецептом пацієнтам, для яких звичайні препарати не мають терапевтичного ефекту або викликають побічні реакції, які вони погано переносять. Повний перелік станів, за яких лікар може виписувати пацієнту е-рецепт на ліки на основі медичного канабісу МОЗ затвердить найближчим часом.

Окрім того, Держлікслужба презентувала як функціонуватиме Електронна інформаційна система обліку вирощених рослин конопель для медичних цілей, переміщення таких рослин, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу, вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів на всіх етапах обігу, запуск якої очікується восени 2024 року. Система забезпечить прозорість та контроль обігу ліків із медичного канабісу, а кожну операцію необхідно буде реєструвати впродовж наступного дня після її здійснення.

Розроблений МОЗ новий механізм регулювання, який містить ліцензування, державний контроль, електронну систему обліку, дозвільну систему на імпорт та експорт сировини дасть змогу швидше забезпечити пацієнтів необхідними ліками та унеможливить незаконний обіг наркотичних засобів і психотропних речовин. При цьому, рекреаційне вживання канабісу залишається під забороною.

Раніше МОЗ затвердило нові форми первинної облікової документації та звітності щодо туберкульозу.

За матеріалами МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді