МОЗ працює над запуском електронної черги для отримання ендопротезів

МОЗ продовжує працювати над реалізацією нового проєкту щодо запровадження електронної черги на ендопротезування

МОЗ працює над запуском електронної черги для отримання ендопротезів

Завдяки запуску проєкту українські пацієнти зможуть отримувати ендопротези через прозору електронну чергу та безоплатно. Адже для цього МОЗ закуповує їх централізовано коштом державного бюджету. Це питання обговорили під час селекторної наради з міністром охорони здоров'я України Віктором Ляшком, заступницею міністра з питань цифрового розвитку Марією Карчевич та стейкхолдерами процесу.

Цифрові навички у роботі медпрацівника — навчальна програма

Так, у 2024 році ДП «Медичні закупівлі України» закупило на замовлення МОЗ 37 809 одиниць ендопротезів кульшового та колінного суглоба на суму понад 520 млн грн. Більша частина договорів уже підписана, а їхнє постачання заплановане на кінець 2024 року. Однак і наразі, за інформацією МОЗ, у закладах охорони здоров’я є залишки ендопротезів, які були закуплені раніше. Цьогоріч уперше проведено трирічну закупівлю ендопротезів. Це дало змогу отримати найкращі цінові пропозиції, а управління поставками має стати більш ефективним. 

Запровадження електронної черги має забезпечити:

  • прозорий розподіл ендопротезів і черги пацієнтів на операції;
  • планування і виклик пацієнтів на операцію відповідно до черги;
  • облік та реєстрацію всіх операцій у єдиній системі;
  • можливість аналізувати, моніторити і планувати закупівлі ендопротезів тощо. 

Окрім того, передбачена інтеграція системи електронної черги з «Med Data» з метою отримати базу ендопротезів, які вже розподілили та використали в закладах охорони здоров'я. 

Найближчим часом електронна черга запрацює в тестовому режимі. Водночас пройде навчання фахівців для коректного користування системою.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86702

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді