В Україні почали застосовувати новий метод профілактики ВІЛ — Центр громадського здоров'я

15 серпня в Україні вперше застосовано новий метод профілактики ВІЛ — ін’єкційний препарат тривалої дії каботегравір (CAB-LA)

В Україні почали застосовувати новий метод профілактики ВІЛ — Центр громадського здоров'я

У межах доконтактної профілактики (ДКП) каботегравір (CAB-LA) отримали двоє пацієнтів, повідомив Центр громадського здоров'я. Цей препарат рекомендований ВООЗ і забезпечує надійний захист від інфікування.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Каботегравір тривалої дії (СAB-LA, long-acting injectable cabotegravir) — це ін’єкційний препарат тривалої дії класу інгібіторів перенесення ланцюга інтегрази (клас антиретровірусних препаратів). Показаний дорослим особам вагою не менше 35 кг, CAB-LA застосовується з метою зниження ризику інфікування ВІЛ статевим шляхом. Вводиться внутрішньом’язово.

Схема застосування CAB-LA передбачає введення двох початкових доз препарату з інтервалом у 4 тижні, а потім підтримувальних ін’єкцій кожні 8 тижнів.

Подальша реалізація CAB-LA відбуватиметься у двох містах України:

  • у Києві в КНП «Київська міська клінічна лікарня № 5»;
  • у Львові в КНП Львівської обласної ради «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр».

Пілотне впровадження відбувається через міжнародну співпрацю за програмою PEPFAR та виробника ViiV Healthcare, організованого ЦГЗ у партнерстві з координаційним офісом PEPFAR, CDC, USAID, ВООЗ, МБФ «Альянс громадського здоров'я», ГО «АЛЬЯНС.ГЛОБАЛ».

За програмою PEPFAR було централізовано закуплено і передано ЦГЗ 1350 флаконів CAB-LA. Це відповідає майже 200 річним курсам.

Наявність CAB-LA поряд із таблетованими формами ДКП (TDF/FTC) дає змогу вибирати між регулярним пероральним прийомом препаратів та ін’єкційним варіантом пролонгованої дії.

Як і таблетовані форми ДКП, пацієнти отрмують каботегравір безоплатно в межах національної програми з ДКП для забезпечення антиретровірусними препаратами людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ статевим шляхом.

За результатами 2023 року, програма ДКП охопила 13 147 людей (на 4072 більше порівняно з 2022 роком). У 2023 році нею скористались:

  • 41% чоловіків, які мають секс із чоловіками (ЧСЧ);
  • 19% людей, які приймають ін’єкційні наркотики;
  • 1% людей, які надають сексуальні послуги за винагороду.

Раніше Уряд спростив процедуру реєстрації лікарських засобів.

За матеріалами ЦГЗ і Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86702

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді