МОЗ затвердило методику розрахунку капітаційної ставки на послуги ПМД

Розроблену методику та інструмент розрахунку базової капітаційної ставки МОЗ і НСЗУ використовуватимуть при плануванні бюджету ПМД за програмою медгарантій на 2025 рік

МОЗ наказом від 29.07.2024 № 1327 (далі — Наказ № 1327) затвердило першу детальну методику, яка підвищує прозорість розрахунку капітаційної ставки на послуги з надання первинної медичної допомоги (ПМГ) та гарантує, що тарифи відображають витрати надавачів на надання послуг для населення.

Платні послуги у ЗОЗ: аналіз постанови № 781

За інформацією НСЗУ, капітаційна ставка, визначена за затвердженою методикою, враховуватиме витрати надавачів, які виникають під час надання повного обсягу послуг ПМД за програмою медгарантій.

Довгоочікувана методика є результатом трирічної цілеспрямованої роботи надавачів ПМД та їхніх власників, експертів НСЗУ, МОЗ, Мінфіну, за технічної підтримки ВООЗ і консалтингової компанії CIVITTA УКРАЇНА. У 2021—2023 роках було проведено три комплексні дослідження з розрахунку витрат близько 220 надавачів ПМД з усієї України. Референтні надавачі представляли різні форми організації ПМД (приватні та комунальні, сільські та міські) і всі макрорегіони для забезпечення репрезентативності вибірки. Зібрані дані були ретельно проаналізовані в рамках робочих груп НСЗУ з розробки методики розрахунку капітаційної ставки за підтримки національних і міжнародних експертів. 

Результатом спільної роботи стали розроблена методика й інструмент розрахунку базової капітаційної ставки, які НСЗУ та МОЗ використовуватимуть під час планування бюджету ПМД за програмою медгарантій на 2025 рік. Методика також включає рекомендації щодо відбору референтних надавачів для проведення дослідження про витрати і правила визначення витрат. 

Важливо, що капітаційна ставка розраховується відповідно до нормативно-правових актів у сфері ПМД і витрат, які несуть надавачі під час надання послуг ПМД. Наказ № 1327 також встановлює правила систематичного перегляду капітаційної ставки з урахуванням фактичних витрат надавачів послуг ПМД. Тому НСЗУ продовжує регулярну співпрацю з надавачами ПМД, щоб спиратися на повні, детальні та достовірні дані про витрати для визначення розміру капітаційних виплат. 

Раніше МОЗ затвердило нове положення про метрологічну службу.

За матеріалами НСЗУ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді