МОЗ затвердило методрекомендації з реагування на фізичне й психологічне насильство стосовно дітей

МОЗ перерахувало ознаки, що вказують на ймовірність заподіяння дитині фізичного та/або психологічного насильства. Відповідно, медпрацівники мають звертати на них увагу під час надання медичної допомоги дітям

МОЗ затвердило методрекомендації з реагування на фізичне й психологічне насильство стосовно дітей

МОЗ наказом від 29.07.2024 № 1334 затвердив Методичні рекомендації для медичних працівників щодо механізму реагування на фізичне та/або психологічне насильство, у разі підозри на насильницькі дії стосовно дітей затверджені (далі — Метордекомендації № 1334). 

Правова освіта медпрацівників

Метордекомендації № 1334 МОЗ рекомендує використовувати:

  • керівнику надавача медичних послуг / закладу охорони здоров’я, який не уклав договір про медичне обслуговування населення з НСЗУ, або визначеній ним особі з числа заступників щодо організації процесу проведення медичного обстеження дітей у разі підозри на насильницькі дії стосовно них;
  • медпрацівникам під час надання медичної допомоги дітям у разі підозри на насильницькі дії стосовно них.

Методрекомендації № 1334 визначають принципи надання медичної допомоги і рекомендований перелік заходів реагування медпрацівників у разі підозри на фізичне та/або психологічне насильство стосовно дітей.

Зокрема, з метою зберегти інформацію про звернення постраждалої дитини, її батьків чи інших законних представників, медичне обстеження дитини та її лікування, рекомендовано:

  • зафіксувати інформацію про осіб, які прийшли разом із дитиною до ЗОЗ, записати їхні контакти і передати її уповноваженим органам Нацполіції чи представникам інших правоохоронних органів за наявності підозри щодо вчинення ними насильства щодо дитини;
  • зафіксувати інформацію про факт насильства, обставини події, якими поділиться постраждала дитина і передати її уповноваженим органам Нацполіції, записати деталі побаченого (тілесних ушкоджень, поведінкових реакцій постраждалої дитини);
  • поінформувати про факт насильства щодо дитини чи підозру щодо такого відповідну службу у справах дітей та інші уповноважені органи.

Для того щоб належно скоординувати і реалізувати заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою стосовно постраждалих дітей, рекомендовано керуватися Порядком взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, затвердженим постановою КМУ від 22.08.2018 № 658.

Під час проведення медичного обстеження постраждалих дітей і документування його результатів слід керуватися Порядком проведення та документування результатів медичного обстеження постраждалих осіб від домашнього насильства або осіб, які ймовірно постраждали від домашнього насильства, та надання їм медичної допомоги, затвердженим наказом МОЗ від 01.02.2019 № 278.

Виявлені тілесні ушкодження дитини і дані обстеження рекомендовано вносити до форми первинної облікової документації № 511/о «Довідка про фіксацію тілесних ушкоджень».

За необхідності медпрацівник має надати постраждалій дитині психосоціальну допомогу відповідно до Порядку надання психосоціальної допомоги та психосоціальних послуг щодо питань психічного здоров’я, у тому числі щодо запобігання суїциду і психосоціального компоненту реабілітації ветеранів війни та інших груп населення, затвердженого наказом МОЗ від 13.12.2023 № 2118.

Лікуючому лікарю рекомендовано проінформувати постраждалу дитину, її батьків або інших законних представників (якщо вони не є кривдниками) про необхідність направити дитину до лікаря-психіатра дитячого для психіатричного огляду. Такий огляд має допомогти з’ясувати наявність/відсутність у дитини психічного розладу, визначити потребу в наданні їй психіатричної допомоги.

Також медпрацівникам рекомендовано інформувати постраждалу дитину, її батьків або інших законних представників (якщо вони не є кривдниками) про права, заходи та соціальні послуги, якими дитина може скористатися.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5894

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді