КМУ схвалив законопроєкт про вдосконалення перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності

Уряд ухвалив законопроєкт, прийняття якого дасть змогу зробити більш ефективним процес встановлення факту тимчасової непрацездатності

КМУ схвалив законопроєкт про вдосконалення перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності

Законопроєкт про вдосконалення перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності (далі — Законопроєкт) передбачає зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.

Згідно із Законороєктом, до перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності залучатимуть уповноважених лікарів. Робитимуть це у разі необхідності перевірити медичні висновки про тимчасову непрацездатність (далі — МВТН).

Відбір уповноважених лікарів відбуватиметься за прозорою автоматизованою процедурою за допомогою електронної системи охорони здоров’я, наголошує МОЗ.

Норми про екстериторіальність і деперсоналізацію даних про пацієнта мають допомогти мінімізувати ризики під час ухвалення рішення щодо обґрунтованості МВТН. Водночас заклади охорони здоров’я зможуть оскаржити рішення про визнання листка непрацездатності необґрунтованим.

Раніше ЗОЗ мав змогу довести обґрунтованість рішення лікаря лише через суд. Розробники Законопроєкту пропонують, щоб ЗОЗ мав можливість оскаржувати рішення в досудовому порядку і надавати докази, що свідчать про правомірність дій лікаря.

Зміни в законодавстві покликані також урегулювати питання страхових виплат на основі паперових лікарняних, які досі використовують у виключних випадках у зв’язку з воєнним станом в Україні.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді