МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги при ішемічному інсульті

Затверджений стандарт медичної допомоги «Ішемічний інсульт» впроваджує оновлені протоколи діагностики, лікування пацієнтів на догоспітальному і госпітальному етапах, а також під час їх реабілітації у закладах охорони здоровʼя

Європа має чітко окреслений план дій щодо боротьби з інсультами до 2030 року, на який орієнтується й Україна. МОЗ інформує, що регулярно розробляє та вдосконалює комплекс заходів, спрямованих на боротьбу з серцево-судинними хворобами, зокрема інсультами, відповідно до світових стандартів. 

Стандарти і протоколи, які МОЗ затвердило у 2021—2024 роках

Затверджений стандарт медичної допомоги «Ішемічний інсульт» установлює перелік індикаторів якості медичної допомоги, які фахівці моніторитимуть та контролюватимуть. 

Також МОЗ повідомило, що триває робота над розбудовою спроможної мережі ЗОЗ із інсультними центрами та блоками, в яких є можливість застосовувати сучасні методи лікування, як-от тромболізис і тромбектомія. Також ці ЗОЗ надають пацієнтам послуги з реабілітації, що вкрай важливо, адже значний відсоток пацієнтів мають інвалідність після перенесеного інсульту.

Впродовж останніх років МОЗ закуповує для лікарень високотехнологічне обладнання для діагностики та лікування, зокрема 220 апаратів комп’ютерної томографії та 40 ангіографів. Серед гарантованих безоплатних послуг пацієнту з інсультом чи підозрою на нього у законтрактованих із НСЗУ ЗОЗ:

  • первинний огляд лікаря-невропатолога або лікаря-нейрохірурга;
  • термінова комп’ютерна томографія;
  • магнітно-резонансна томографія;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • тромболітична терапія включно з необхідними ліками;
  • інші препарати, які включені до національного переліку лікарських засобів або до галузевих стандартів;
  • ендоваскулярна нейроінтервенційна та відкрита нейрохірургічна допомога (за необхідності) тощо.

Раніше МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги «Первинні заочеревинні саркоми».

За матеріалом Експертус Медзаклад

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5442

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді