МОЗ оприлюднило результати перевірки роботи ВЛК в Києві

На виконання рішень РНБО та наказу МОЗ від 01.03.2024 № 354 МОЗ перевірило роботу 10 позаштатних військово-лікарських комісій (ВЛК) при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) у місті Києві

МОЗ оприлюднило результати перевірки роботи ВЛК в Києві

Перевірки стосувалися питань організації роботи ВЛК, дотримання вимог договору за пакетом Програми медичних гарантій і норм наказу Міноборони «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» від 14.08.2008 № 402.

Як заповнити і подати антикорупційну декларацію: шпаргалка

За результатами перевірки МОЗ повідомляє про вісім проблем, які необхідно пропрацювати для удосконалення роботи ВЛК:

  1. Черги військовозобов’язаних. У частині ВЛК організовано запис лише на перший візит, далі управління чергою в закладі здійснюється в порядку живої черги, хаотично.
  2. Неоптимальний графік роботи комісій. Здебільшого з 8:00 чи 9:00 до 14:30 або 16:00 у будні.
  3. Випадки направлення на дообстеження, за одноосібним рішенням лікаря без погодження з головою ВЛК.
  4. У лікарів, які нещодавно працюють у складі ВЛК, виникають труднощі із встановленням певних діагнозів військовозобов’язаним.
  5. Через брак досвіду членів комісії трапляються недоліки у веденні документації, а  також випадки, коли в експертні документи вносять клінічні діагнози, а не експертні.
  6. Велика кількість паперових документів із перенесенням однакових відомостей з документа в документ.
  7. Невідповідності щодо норм роботи спеціалістів, а саме — одночасний огляд військовозобов’язаних у спільному кабінеті (хірург, дерматолог, офтальмолог).
  8. Багато комісій проводять одночасно огляд приписників і військовозобов’язаних, що зумовлює додаткове навантаження.

МОЗ направило рекомендації щодо оптимізації подальшої роботи ВЛК до Київської міської військової адміністрації, ТЦК і закладів охорони здоров’я. Київська міська військова адміністрація спільно з ТЦК:

  • проведе оцінювання навантаження на роботу ВЛК та за потреби визначить додаткові заклади охорони здоров’я для проведення медичних оглядів військовозобов’язаних або продовження графіків роботи ВЛК;
  • продовжить контролювати  обґрунтованість скерувань військовозобов’язаних на обстеження та випадки затягування проходження ВЛК. Середній строк проходження ВЛК становить 2—3 дні, тож особливу увагу звертатимуть на роботу комісій, що систематично їх не дотримують.

МОЗ інформує, що організація роботи ВЛК, зокрема якість медичних оглядів і строки їх проходження, перебуватимуть під постійним контролем держави. Перевірка роботи комісій буде і в інших областях.

Нагадуємо, що МОЗ рекомендує головам і членам ЛКК цього року подати антикорупційні декларації.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Статті за темою

Усі статті за темою

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
16649

Як оформити ліцензію на медичну практику

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
55550

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді