МОЗ розповіло, які косметологічні послуги належать до медичних і хто має право їх надавати

Чи має косметологічний салон отримувати ліцензію на медичну практику — МОЗ надало роз'яснення

Косметологічна діяльність належить до сфери охорони здоров’я і можлива лише за наявності ліцензії на провадження медичної практики, наголосило МОЗ.

МОЗ нагадало, що до медпрактики належать:

  • процедури косметичної корекції вад шкіри;
  • визначення її естетичних недоліків;
  • використання філерів і ботулотоксину;
  • мікроголкова терапія;
  • контурна пластика;
  • апаратна епіляція;
  • використання фізичних і хімічних агентів (хімічний пілінг, фотодинамічна терапія, ультрафіолетове випромінювання, лазери, імпульсний лазер на барвнику, кріотерапія);
  • основні принципи косметичного догляду за шкірою;
  • організація косметологічної допомоги тощо. 

Номенклатура лікарських спеціальностей, затверджена наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446, не передбачає спеціальності «косметологія». Ці процедури може здійснювати лише лікар-хірург-дерматолог, який також лікує захворювання шкіри та інших органів, що супроводжуються косметичними дефектами та новоутвореннями шкіри (розд. 92 Випуску 78 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117; далі ДКХП 78).

Натомість проконсультувати клієнтів косметологічних закладів щодо раціонального застосування косметологічних процедур, раціонального та дієтичного харчування та надати неінвазивну косметологічну допомогу, у тому числі апаратну (крім як за медичними показаннями), може фармацевт-косметолог.  

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

ДКХП 78 визначає, що косметологічну допомогу може надавати медбрат/медсестра з косметичних процедур, але виключно під керівництвом лікаря, наприклад:

  • впроваджувати раціональну технологію догляду за шкірою відповідно до індивідуальних особливостей людини;
  • виконувати призначені лікарем косметичні та фізіотерапевтичні процедури;
  • проводити косметичний, пластичний та лікувальний масаж, косметичну гімнастику;
  • консультувати щодо раціонального застосування косметичних препаратів і процедур.

Салон чи косметологічний кабінет повинен мати ліцензію МОЗ за спеціальністю «Хірургічна дерматологія», яка дозволяє медичну практику. Копію ліцензії та/або витяг із Ліцензійного реєстру МОЗ із зазначенням переліку спеціальностей, за якими провадиться медпрактика, та адреси провадження заклад має розмістити у доступному для споживача місці.

Окрім цього, косметологічний заклад має чітко вказати режим роботи та інформацію про медпрацівників із зазначенням ПІБ і посади, а також опублікувати:

  • документ, що підтверджує наявність кваліфікаційної категорії;
  • перелік медпослуг із зазначенням їхньої вартості;
  • копії акредитаційних сертифікатів (за наявності).

Раніше Уряд знову ухвалив зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики. Нові норми наберуть чинності 30 березня 2024 року.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити ліцензію на медичну практику

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
56444

Ліцензія на провадження медичної практики в стоматології: які документи підготувати

Щоб провадити медичну практику в стоматології, спочатку отримайте ліцензію. Які документи підготувати для отримання ліцензії на медичну практику в стоматології, розповідаємо в статті
5114

Як повідомляти про зміни до ліцензії на медичну практику: вимоги МОЗ

Якщо медзаклад змінив найменування або засновника, розширює діяльність, закупив нове обладнання, то має повідомити про це орган ліцензування. Як внести зміни до ліцензії на медичну практику? Як оформити повідомлення? Куди і в який строк його слід надіслати? З’ясуємо далі
19444

Расширение медицинской лицензии

У медучреждения есть лицензия на медицинскую практику по сестринскому делу. Для работы с наркотиками нужно ввести в штат должность фельдшера, у которого есть право на такую деятельность. Противоречит ли это лицензионным условиям? Существует ли необходимость в прохождении фельдшером курсов сестринского дела? Нужно ли осуществлять расширение медицинской лицензии? Читайте комментарий юриста.
2210

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді