Верховна Рада ухвалила законопроєкт про медичний канабіс

Парламент ухвалив законопроєкт № 7457 про використання в медицині ліків на основі канабісу

ВРУ ухвалила законопроєкт про медичний канабіс

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні проєкт Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності» № 7457 (далі — Законопроєкт № 7457). «За» проголосували 248 народних депутатів.

На які нормативні акти звернути увагу у січні

МОЗ назвало рішення парламенту історичним. Це черговий крок до підвищення якості надання медичних послуг в Україні для мільйонів людей: онкопацієнтів, людей із розсіяним склерозом, епілепсією, пацієнтів, які отримують паліативну допомогу тощо. 

Розробники суттєво доопрацювали Законопроєкт № 7457 до другого читання. Після першого читання було подано майже 900 правок, понад 100 із них враховані в новій версії документа. 

Щоб здійснювати діяльність, пов’язану з вирощуванням, імпортуванням/експортуванням, виробництвом, зберіганням тощо медичного канабісу, суб’єкт господарювання має отримати ліцензію

Законопроєкт № 7457 передбачає, що кожну рослину, партію продуктів перероблення, одиницю фасованої продукції, пакування лікарського засобу на основі канабісу маркуватимуть унікальним електронним ідентифікатором. Дані вноситимуть до спеціально створеної єдиної інформаційної бази.

МОЗ затвердить перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можна призначати ліки на основі медичного канабісу. Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань і за рецептом. Як це відбувається у випадку призначення наркотичних та психотропних препаратів. Пацієнти зможуть перевозити і зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом. 

Закон забороняє використовувати рослини роду коноплі (Cannabis) в інших, окрім медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності. 

Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності. Упродовж трьох місяців КМУ має привести у відповідність із прийнятим законом усі нормативно-правові акти: створити 5 нових і змінити 12 чинних. 

За матеріалами МОЗ

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94324

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді