Верховна Рада зареєструвала законопроєкт про самоврядування у сфері охорони здоровʼя

На сайті ВРУ з'явилася картка законопроєкту «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні»

Самоврядування у сфері охорони здоровʼя: МОЗ розробило законопроєкт

ВРУ зареєструвала законопроєкт «Про самоврядування в сфері охорони здоров’я в Україні» № 10372 від 25.12.2023. Раніше МОЗ розповіло, що самоврядні медичні організації в Україні діють виключно у вигляді громадських об’єднань.  Наявне законодавство не передбачає участі медичних та фармацевтичних працівників у формуванні політики у сфері охорони здоров’я. Тож 19.12.2023 Уряд підтримав законопроєкт щодо самоврядування у сфері охорони здоров'я.

Атестація медиків в умовах війни

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко зауважив:

«Саме медичні працівники мають вирішувати питання, повʼязані з їх професією. Впровадження моделі самоврядування у сфері охорони здоров’я є важливою складовою ефективної та стійкої системи охорони здоров’я України».

Законопроєкт закріпляє на законодавчому рівні статус самоврядних організацій, та делегує їм окремі функції, які на сьогодні реалізують органи державної влади. Йдеться про п’ять організацій професійного самоврядування – палат:

  • Палату лікарів сімейної медицини
  • Палату лікарів-спеціалістів
  • Палату стоматологів
  • Палату сестер медичних/братів медичних
  • Палату фармацевтів

Створення самоврядування – тривалий процес. Спершу до нього будуть долучені стоматологи та фармацевти. Інші фахівці будуть долучені до процесу пізніше.

Законопроєкт впроваджує свідоцтво про право на провадження діяльності у сфері охорони здоров’я. Документ формуватиметься автоматично з реєстру людських ресурсів сфери охорони здоров’я, створення якого також передбачено законопроєктом. Реєстр міститиме інформацію щодо освіти, кваліфікації медиків та інформацію про тимчасове зупинення (або припинення) дії свідоцтва. 

Механізм захисту прав пацієнтів реалізуватимуть через етичну комісію, яка розглядатиме прецеденти щодо дій чи бездіяльності медичних і фармпрацівників. 

Раніше Центр громадського здоров'я МОЗ пояснив, чи обов’язкові медогляди працівників під час воєнного стану.

За матеріалами МОЗ і ВРУ

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

COVID-19: порядок предоставления страховых выплат медикам

Медработник, которому установили инвалидность вследствие заболевания COVID-19, а также родственники в случае его смерти имеют право на одноразовую страховую помощь в соответствии с Законом Украины «Про захист населення від інфекційних хвороб»
1900

Дотримання гарантій та компенсацій для медпрацівників, зайнятих на роботах з ліквідації COVID-19

Держпраці роз’яснила особливості встановлення доплат в розмірі трьох окладів медпрацівникам, які беруть участь у ліквідації епідемії. Також — що робити медикам, якщо їхні трудові права порушують
2658

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді