Які наслідки, якщо КНП не затвердило фінансовий план до 1 вересня: роз'яснення експерта

До 1 вересня керівник чи засновник медзакладу затверджують фінансовий план КНП на наступний рік. Яка буде відповідальність, якщо цього не зробити?

Які наслідки, якщо КНП не затвердило фінансовий план до 1 вересня: роз'яснення експерта

Фінансовий план — це основний документ, відповідно до якого комунальне підприємство отримує доходи та здійснює видатки, а також визначає обсяг та спрямування коштів, аби протягом року виконувати функції, які визначає статут. Річний фінансовий план КНП подають на розгляд уповноваженому органу до 1 червня, який передує плановому, а затверджують до 1 вересня.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Такі строки вказані Порядку складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану суб’єкта господарювання державного сектору економіки, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 02.03.2015 № 205 (Порядок № 205), але засновник закладу може передбачити й інші.

Які наслідки, якщо не затвердили фінплан до 1 вересня? Роз'яснення надав Віктор Онищенко, експерт з обліку та оподаткування.

Отже, якщо не затвердити фінансовий план КНП до 1 вересня, відповідальності не буде ані фінансової, ані адміністративної. Штрафів за запізнення із затвердженням фінплану законодавство не передбачає, адже фінплан — не декларація.

Пояснимо, чому не буде й адміністративної відповідальності. Кодекс України про адміністративні правопорушення (КпАП) містить статтю 164-2, яка дійсно встановлює штраф за несвоєчасне подання на розгляд, погодження або затвердження річного фінплану державного підприємства. Однак, по-перше, медзаклад-КНП належить до комунального, а не державного сектору. Отже, стаття 164-2 на нього не поширюється. По-друге, щоб її застосувати, треба оформити протокол про адміністративне порушення, а його може скласти тільки інспектор державної аудиторської служби. На додачу ще й діє строк давності — 2 місяці. 

Можлива дисциплінарна відповідальність на керівника медзакладу (ст. 147 Кодексу законів про працю України), якщо зволікання з фінпланом — провина медзакладу. Накладає її той самий орган, що призначав його на посаду, наприклад, управління комунальним майном чи виконавчий комітет місцевої ради. Але якщо причини запізнення — об’єктивні, санкцій можна не боятися. Наприклад, у серпні в КНП відбулася реорганізація. Тоді складати, погоджувати та затверджувати фінплан можна у робочому порядку, без прив'язки до дати 1 вересня.

Увага! Станом на 1 січня новий фінплан має бути обов’язково. Відсутність фінплану загрожує втратою неприбуткового статусу. Відтак матимете негативні фінансові наслідки — податок на прибуток і штрафні санкції за його несплату.

Раніше Уряд ухвалив постанову, якою запровадив капітаційне фінансування безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді