Найпопулярніші запитання від медпрацівників. Липень

Дізнайтеся, на які запитання ваших колег найчастіше відповідали експерти експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» у липні 2023 року

Основні зміни в медичному законодавстві за липень

Найпопулярніші запитання від медпрацівників. Липень

Тема

Запитання

Відповідь

Інфекційний контроль

Який наказ регламентує скринінгову анкету по туберкульозу?

Систематичний скринінг на туберкульоз серед груп підвищеного ризику розвитку туберкульозу регламентований  Стандартами медичної допомоги «Туберкульоз», затвердженими наказом МОЗ від 19.01.2023 № 102.

У якості інструменту скринінгу симптомів використовують скринінгове анкетування. Анкет є дві, їх форми навденені в додатку 8 до Стандартів:

  • Скринінгова анкета для дорослої особи стосовно чинників ризику та симптомів, що можуть свідчити про ТБ
  • Скринінгова анкета для батьків або інших законних представників дитини стосовно чинників ризику та симптомів, що можуть свідчити про ТБ у дитини та підлітка

Перегляньте або скачайте форми анкет за посиланням. Ознайомтеся також із рекомендаціїями з організації скринінгу на туберкульоз та інші аерогенні та крапельні інфекції

Які строки зберігання в лабораторії «вологого» секційного матеріалу? Чи має право лабораторія сама встановити строки його утилізції?  

Зберігання біологічного матеріалу врегульовує наказ МОЗ «Про затвердження Порядку проведення патологоанатомічного розтину» від 06.09.2021 № 1877. Ознайомтеся зі строками та умовами зберігання в консультації

Оплата праці

Працівники відділення спеціалізованого ЗОЗ працюють повний робочий день, але пацієнтів мало і, відповідно, послуг, які вони надають, теж. Витрати на заробітну плату в ЗОЗ перевищують 85%. Чи може керівник за таких умов перевести працівників на мінімальну заробітну плату або меншу, ніж передбача постановою КМУ від 13.01.2023 № 28?

Так, ЗОЗ має право не нараховувати зарплату за Постановою № 28, якщо фонд оплати праці з нарахуваннями за поточний місяць перевищує 85% грошового доходу, отриманого у поточному місяці, з урахуванням накопичених залишків.

Щодо зниження рівня оплати праці окремих працівників врахуйте, що оклади працівників, які обіймають однакові посади, можуть бути різні за умови, що їхні посадові обов’язки та обсяг виконуваної роботи значно відрізняються. Інакше роботодавцю загрожує штраф. Дізнайтеся, як запобігти порушенню

Як оплачувати керівника лікарів-інтернів?

Оплату за керівництво підготовкою лікарів-інтернів регламентує Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України, затверджене наказом МОН від 08.04.1993 № 93.

Оплату праці безпосередніх керівників практики, включно з інтернатурою проводять згідно з чинними ставками погодинної оплати праці працівників, зайнятих в усіх галузях народного господарства, за проведення навчальних занять з розрахунку одна година на одного студента на тиждень.

Розміри погодинних ставок наведені в додатку 16 до наказу Міносвіти від 26.09.2005 № 557 (далі — Наказ № 557). Вони визначені у відсотках до окладу (ставки) працівника I тарифного розряду.

У листі від 26.03.2015 № 10.03.67/9344 МОЗ додатково зазначило: оскільки керівники спеціалізації лікарів-інтернів на базах стажування перебувають у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я — базою стажування, роботу цих керівників оплачує база стажування відповідно до Наказу № 557

Конфіденційна інформація

Чи є номер телефону лікаря конфіденційною інформацією? Чи зобов’язаний сімейний лікар надати особистий номер мобільного на вимогу пацієнта?

Особистий номер телефону лікаря належить до конфіденційної інформації. Під час наданння медичної допомоги лікар вирішує сам, який номер телефону давати пацієнту — власний чи контакт-центру або рецепції/реєстратури ЗОЗ. Це його право.

Докладніше — у роз’ясненні

Медична допомога

Сімейний лікар ЦПМСД має задекларовану пацієнтку похилого віку. Вона зареєстрована на території обслуговування медзакладу, однак проживає в сусідній області. Родичі бажають, щоб сімейний лікар приїхав її оглянути. Як діяти в такій ситуації? Чи правомірно відмовити у візиті? 

Якщо пацієнт не може доїхати або родичі не можуть доставити його в ЗОЗ із об’єктивних причин, відмовляти неправомірно. Наприклад, пацієнт або перебуває у важкому соматичному стані.

Згідно з Порядком, затвердженим наказом МОЗ від 19.03.2018 № 504, первинну медичну допомогу надають під час особистого прийому пацієнта за місцем надання ПМД. Лікар первинки може прийняти рішення про надання окремих послуг за місцем проживання чи перебування пацієнта або з використанням технічних засобів електронних комунікацій відповідно до режиму роботи надавача ПМД.

Врахуйте, що рішення про надання ПМД за місцем проживання чи перебування пацієнта не можна приймати лише на підставі його віддаленості від медзакладу та/або відсутності в пацієнта коштів на проїзд

Фінгоспдіяльність

Чи може медзаклад-КНП витратити кошти від НСЗУ на закупівлю товарів на випадок надзвичайних ситуацій на АЕС, для роботи збірних пунктів? Адже йдеться про забезпечення інтересів цілого міста, а не медзакладу чи його працівників

КНП має право витрачати кошти на цілі, визначені його статутом, і відповідно до видатків фінансового плану. Наприклад, на організацію цивільного захисту в ЗОЗ

Як визначити матеріально відповідальних осіб за необоротними активами, як-от обладнання та інші цінності, на комунальному підприємстві?

Роботодавець має передбачити матеріальну відповідальність у посадовій інструкції та договорі про матеріальну відповідальність.

Докладна відповідь — у консультації

Відпустки

Як діяти, якщо працівник який перебуває у відпустці, йде на лікарняний? 

Якщо працівнику видали листок непрацездатності до початку відпустки, то її початок слід перенести на інший строк. Якщо непрацездатність настала в період відпустки, її треба продовжити на кількість календарних днів, протягом яких працівник відповідно до листка непрацездатності хворів.

Докладніше про процедуру — у роз’ясненні

Чи можна надавати відпустку з 19.07.23 за період роботи з 01.07.23 по 31.06.2024, тобто фактично на рік уперед?

Право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. Відпустки за другий та наступні роки роботи надають працівникам у будь-який час відповідного робочого року. Черговість надання відпусток роботодавець визначає графіком. 

Тобто право на відпустку повної тривалості працівник отримує після дати початку нового робочого року у строки, визначені графіком відпусток. Закон про відпустки не передбачає можливості надати відпустку за робочий рік, який ще не розпочався. Це стосується і працівників, які мають право на відпустку в зручний для них час. Усі деталі — за посиланням

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3015

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді