ВООЗ оновила рекомендації щодо здорового харчування

Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила нові норми вживання жирів, вуглеводів та цукрів

ВООЗ оновила рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів

Оновлені рекомендації ВООЗ ґрунтуються на останніх наукових даних, інформує Центр громадського здоров'я. Їхня мета — знизити ризики нездорового збільшення ваги людей та забезпечити профілактику неінфекційних захворювань (цукрового діабету другого типу, серцево-судинних захворювань, деяких типів раку).

Чи має право пацієнт фотографувати свою медичну карту

За рекомендаціями ВООЗ жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини. Бажаний розподіл жирів:

  • близько 90% — ненасичені жирні кислоти (горіхи, авокадо, лососі, оселедці, скумбрії, насіння, рослинна олія);
  • не більше 10% — насичені жирні кислоти (жирне м’ясо, молочні продукти, тверді жири);
  • не більше 1% — трансжири як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів з жуйних тварин (запечені і смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин).

Вуглеводи мають переважно складатись з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. Дорослим рекомендовано їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів. Для дітей та підлітків рекомендації вживання овочів та фруктів такі:

  • 2–5 років — не менше 250 г на добу;
  • 6–9 років — не менше 350 г на добу
  • 10 років і старше — не менше 400 г на добу.

Денна кількість вільних цукрів не повинна перевищувати 10% сумарної енергії. ВООЗ акцентує увагу на шкоді для здоров'я від газованих, особливо солодких газованих напої і наголошує, що найкраща рідина — вода.

Раніше ВООЗ оновила глобальні рекомендації для України щодо вакцинації проти COVID-19.

За матеріалами ВООЗ і ЦГЗ

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

НАССР у медзакладі: як впровадити

Читайте, з чого почати впровадження системи НАССР, як правильно це зробити, що вказати у програмах-передумовах, а також за що відповідають працівники та керівник закладу
5846

Лечебное питание: организация в ЛПУ

Организация лечебного питания требует участия медицинских сотрудников на каждом уровне управления. Читайте, как согласно законодательству планировать, контролировать организацию питания больных и кто отвечает за каждый шаг приготовления и подачи еды в лечебно-профилактическом учреждении
12521

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – организация работы

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – это консультативно-совещательный орган по вопросам организации питания в медучреждении. Читайте, какие функции выполняет совет, кто в него входит и как организовать его работу правильно.
1504

Документація сектору лікувального харчування

Перегляньте докладний перелік документів, які врегульовують діяльність секторів лікувального харчування у медичному закладі на законодавчому рівні, а також дізнайтеся, які саме локальні документи треба розробити, щоб організувати лікувальне харчування у медзакладі бездоганно.
4848

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді