ВООЗ оновила рекомендації щодо здорового харчування

Блок під заголовком новини 1Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Медична справа. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила нові норми вживання жирів, вуглеводів та цукрів

ВООЗ оновила рекомендації щодо вживання жирів і вуглеводів

Оновлені рекомендації ВООЗ ґрунтуються на останніх наукових даних, інформує Центр громадського здоров'я. Їхня мета — знизити ризики нездорового збільшення ваги людей та забезпечити профілактику неінфекційних захворювань (цукрового діабету другого типу, серцево-судинних захворювань, деяких типів раку).

Чи має право пацієнт фотографувати свою медичну карту

За рекомендаціями ВООЗ жири мають складати не більше 30% від загальної кількості спожитих джерел енергії у раціоні дорослої людини. Бажаний розподіл жирів:

  • близько 90% — ненасичені жирні кислоти (горіхи, авокадо, лососі, оселедці, скумбрії, насіння, рослинна олія);
  • не більше 10% — насичені жирні кислоти (жирне м’ясо, молочні продукти, тверді жири);
  • не більше 1% — трансжири як з промислово вироблених продуктів, так і з продуктів з жуйних тварин (запечені і смажені продукти, снеки, м’ясні та молочні продукти від жуйних тварин).

Вуглеводи мають переважно складатись з цільного зерна, овочів, фруктів і бобових. Дорослим рекомендовано їсти щонайменше 400 грамів овочів і фруктів. Для дітей та підлітків рекомендації вживання овочів та фруктів такі:

  • 2–5 років — не менше 250 г на добу;
  • 6–9 років — не менше 350 г на добу
  • 10 років і старше — не менше 400 г на добу.

Денна кількість вільних цукрів не повинна перевищувати 10% сумарної енергії. ВООЗ акцентує увагу на шкоді для здоров'я від газованих, особливо солодких газованих напої і наголошує, що найкраща рідина — вода.

Раніше ВООЗ оновила глобальні рекомендації для України щодо вакцинації проти COVID-19.

За матеріалами ВООЗ і ЦГЗ

До чого готуватися ЗОЗ після скасування Господарського кодексу

Статті за темою

Усі статті за темою

НАССР у медзакладі: як впровадити

Читайте, з чого почати впровадження системи НАССР, як правильно це зробити, що вказати у програмах-передумовах, а також за що відповідають працівники та керівник закладу
8203

Лечебное питание: организация в ЛПУ

Организация лечебного питания требует участия медицинских сотрудников на каждом уровне управления. Читайте, как согласно законодательству планировать, контролировать организацию питания больных и кто отвечает за каждый шаг приготовления и подачи еды в лечебно-профилактическом учреждении
14345

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – организация работы

Совет по лечебному питанию в ЛПУ – это консультативно-совещательный орган по вопросам организации питания в медучреждении. Читайте, какие функции выполняет совет, кто в него входит и как организовать его работу правильно.
1966

Документація сектору лікувального харчування

Перегляньте докладний перелік документів, які врегульовують діяльність секторів лікувального харчування у медичному закладі на законодавчому рівні, а також дізнайтеся, які саме локальні документи треба розробити, щоб організувати лікувальне харчування у медзакладі бездоганно.
7100

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді