МОЗ планує змінити порядок призначення та відпуску ліків за електронним рецептом

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт наказу про зміни в призначенні та відпуску ліків за е-рецептом

електронний рецепт

Проєкт наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» винесено на громадське обговорення до 23 червня.

Чи має право пацієнт фотографувати свою медичну карту

МОЗ пропонує змінити порядок призначення та відпуску ліків за електронним рецептом, щоб покращити доступ до препаратів знеболення пацієнтам, які їх потребують відповідно до медичних показань. Зокрема, вдосконалити процес призначення рецептурних ліків за електронним рецептом.

Зміни, які пропонує МОЗ

1. Удосконалити виписування електронних рецептів за результатами дистанційної взаємодії лікаря з пацієнтом, спираючись на отримані дані про поточний стан здоров’я і скарги пацієнта, а також відомості з його медичної документації. При цьому рішення лікаря виписати е-рецепт не має суперечити галузевим стандартам у сфері охорони здоров’я, затвердженим МОЗ.

2. Встановити строк дії паперових та електронних рецептів на рецептурні лікарські засоби (крім наркотичних) на 90 календарних днів замість 30-ти. 

Водночас залишити незмінним строк дії рецептів:

  • на наркотичні лікарські засоби (10 к. д.);
  • лікарські засоби, які підлягають реімбурсації або відпуску на пільгових умовах (30 к. д.);
  • екстемпоральні ліки (30 к. д.).

3. Відпускати наркотичні (психотропні) лікарські засоби в аптеці  виключно на підставі електронного рецепта. Це сприятиме попередженню неконтрольованого обігу наркотичних та психотропних препаратів, вживання яких має особливо небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини.

Пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на ліки з підконтрольними речовинами у більш зручний спосіб. Так, щоб отримати паперовий рецепт за формою № 3, пацієнт чи його представник має що десять днів відвідувати лікарню, натомість з е-рецептом це можна зробити дистанційно.

Водночас заплановано, що з метою виїзду за кордон для обґрунтування призначення ліків із підконтрольними речовинами лікар видаватиме пацієнта інформаційну довідку до е-рецепта, заивідчену своїм підписом і печаткою. 

Винятки для призначення наркотичних (психотропних) лікарських засобів за паперовим рецептом:

  • лише для екстемпоральних наркотичних лікарських засобів;
  • у разі виникнення технічного збою в роботі ЕСОЗ, який унеможливлює виписування е-рецептів.

Проєкт наказу перебуватиме на громадському обговоренні до 23 червня. Якщо маєте зауваження та пропозиції, надсилайте їх МОЗ в електронному вигляді на e-mail: [email protected]. Контактна особа: Косенко Ольга Олександрівна, головний спеціаліст відділу з питань якості та доступності лікарських засобів, їх раціонального застосування Фармацевтичного управління, телефон (044) 200 06 86.

Раніше у МОЗ дали роз'яснення, чи необхідний рецепт для придбання ліків для потреб фронту.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94892

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7792

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді