Нові правила та функціонал для формування МВТН з вагітності та пологів

Ознайомтеся з нововеденнями в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), впровадженими з метою спростити роботу лікаря під час формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність (МВТН) категорії «Вагітність та пологи»

Функціонал реалізований відповідно до Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджених наказом МОЗ від 29.12.2022 № 2386 (далі — Порядок № 1066). 

Розробка стратегічного плану розвитку лікарні спроможної мережі

Розповідаємо, що саме змінюється для лікарів.

Поля зі строками МВТН на вибір

Система запропонує на вибір тривалість дії медичного висновку в категорії «Вагітність та пологи». Достатньо буде вибрати — 14, 56, 70, 90, 126, 140 або 180 днів, а також зазначити дату початку непрацездатності. Це мінімізує можливі помилки. Функція вже доступна в медичних інформаційних системах, які забезпечили відповідну технічну реалізацію. 

✅✅✅ Як вести Реєстр медичних висновків в ЕСОЗ

Формування додаткового МВТН

Як і раніше у разі наявності медичних підстав лікар має сформувати породіллі МВТН на додаткові 14 днів. Підставами можуть бути:

  • передчасні пологи (до 37 тижня вагітності)
  • клінічні ускладнення під час пологів (кесарів розтин, мертвонароджена дитина)
  • багатоплідні пологи (народження двійні, трійні чи більше дітей)
  •  післяпологові ускладнення

Згідно зі змінами, в означених ситуаціях МВТН має формувати лікар, який приймав пологи. А якщо ускладнення виникли після виписки з пологового з подальшою госпіталізацією — це має зробити лікар, який надає допомогу в стаціонарних умовах. 

Отже, жінці більше не потрібно звертатися до жіночої консультації задля оформлення лікарняного на додаткові 14 днів, як це було раніше. Окрім того, сформувати такий МВТН можна на майбутню дату його початку, яка має відповідати даті наступного дня після завершення непрацездатності за основним МВТН. Це збереже час і лікаря, і пацієнтки.

Лікарі, які формують МВТН

МОЗ визначило, в яких ситуаціях, які лікарі та на які строки формують медичні висновки в категорії «Вагітність та пологи». 

Докладно зі змінами у формуванні МВТН для вагітних та породіль ознайомтеся на Схемах.

Схема 1

 

image90

Скачати

Схема 2

image56

Скачати

Схема 3

image60

Скачати

✅✅✅Медичні висновки про народження дитини: коли і як заповнювати

МОЗ нагадує

Українки, які змушені через війну виїхати з України вагітними або завагітніли, вже перебуваючи за кордоном, мають право дистанційно отримати МВТН. Для цього їм необхідно звернутися до свого лікаря в Україні.

Дистанційно сформувати такий медвисновок може сімейний лікар, з яким жінка уклала декларацію, або лікуючий лікарякий відповідає за ведення вагітності жінки в Україні. Основна вимога — жінка має надати лікарю іноземні медичні документи про вагітність із перекладом.  

Жінці, що перебуває за кордоном, МВТН можна сформувати з 30 тижня вагітності та з тривалістю, що визначена українським законодавством (п. 7 розд. III,  п. 310 розд. IV Порядку № 1066).

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
147147

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
59010

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
3415

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді