Чи зобов’язаний сімейний лікар надати особистий номер мобільного пацієнту: роз'яснення НСЗУ

Сімейний лікар не зобов’язаний надавати свій особистий номер мобільного телефону на вимогу пацієнтів із декларацією — наголошує НСЗУ

Чи зобов’язаний сімейний лікар надати особистий номер мобільного пацієнту: роз'яснення НСЗУ

Сімейний лікар, терапевт або педіатр надають первинну медичну допомогу під час особистого прийому пацієнтів у медзакладі. Тому він не зобов'язаний розголошувати пацієнтам свій особистий номер телефону. Про це розповіли в Національній службі здоров'я України.

Правова освіта медпрацівників

Важливо! Якщо стан пацієнта потребує особливої уваги, лікар може прийняти рішення надати таку допомогу дистанційно і, за потреби, надати для цього номер свого мобільного для консультації по телефону. Але це не є його прямим обов'язком.

Загалом, який номер телефону давати пацієнту — власний чи контакт-центру або рецепції (реєстратури) закладу, лікар вирішує сам. Це його право. Крім того, надаючи особистий номер телефону пацієнтам, лікар самостійно вирішує, в які години буде відповідати на повідомлення чи дзвінки.

Медичні послуги, які надають терапевт, педіатр та сімейний лікар, не належать до екстрених. Якщо виникає невідкладна ситуація, пацієнт чи особи, які перебувають поруч, мають телефонувати до 103 або самостійно їхати до приймального відділення лікарні. Адже воно працює цілодобово. Такі випадки не потребують направлення від сімейного лікаря.

Раніше МОЗ нагадало перелік документів, які потрібні для працевлаштування внутрішньо переміщених медиків.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати роботу сімейного лікаря

19 травня відзначаємо Всесвітній день сімейного лікаря. Тож з’ясуймо, які вимоги нині висуває законодавство до роботи лікарів первинної ланки медичної допомоги
14832

COVID-19: порядок предоставления страховых выплат медикам

Медработник, которому установили инвалидность вследствие заболевания COVID-19, а также родственники в случае его смерти имеют право на одноразовую страховую помощь в соответствии с Законом Украины «Про захист населення від інфекційних хвороб»
1915

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді