Триває місяць обізнаності про меланому

1 травня стартував місяць обізнаності про меланому. У Центрі громадського здоров'я нагалади про діагностику цієї хвороби та профілактичний скринінг

Триває місяць обізнаності про меланому

Травень – це місяць обізнаності про меланому у світі. Меланома – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). У ЦГЗ нагадали, як її вчасно діагностувати.

Семінари та вебінари для медиків

Для первинної діагностики меланоми використовують шкалу “ABCDE” (stands for asymmetry, border, color, diameter and evolving).

  • А: зверніть увагу за форму родимки, якщо умовна вісь ділить її на нерівні несиметричні частини, це привід до більш детальної діагностики;
  • В: якщо родимка має нечіткі розмиті межі, то це може бути ознакою меланоми;
  • С: родимка повністю чи частково змінила забарвлення – привід до подальшої діагностики;
  • D: пацієнт розповідає, що родимка почала рости вшир або вгору, або у нього є родимка понад 6 мм в діаметрі;
  • E: будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки мають бути сигналом для подальшої діагностики (це може бути сухість, поява кірочок, кровоточивість чи випадіння волосся з невуса тощо).

Для діагностики меланоми проводиться дерматоскопія – огляд за допомогою простої лупи або дерматоскопа (епілюмінісцентного мікроскопа), який робить прозорим поверхневий шар шкіри-епідермісу.

Якщо пацієнт в групі ризику щодо розвитку меланоми, йому треба періодично проводити профілактичний скринінг як метод виявлення злоякісних пухлин при профілактичному обстеженні. 

Раніше у ВООЗ розповіли, що системи охорони здоров’я почали оговтуватися після пандемії COVID-19.

За матеріалами сайту ЦГЗ

 

Травень - місяць обізнаності про меланому: фактори ризику та самодіагностика
01.05.2023
09:31

ТРАВЕНЬ — МІСЯЦЬ ОБІЗНАНОСТІ ПРО МЕЛАНОМУ: ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА САМОДІАГНОСТИКА

Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри. Одне з найбільш небезпечних захворювань серед усіх ракових захворювань шкіри, оскільки розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Сьогодні, 1 травня, стартує місяць обізнаності про меланому, тож розповідаємо про фактори ризику виникнення захворювання, ознаки, способи діагностики та профілактику.

Що таке меланома

Меланома  – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді