Набрали чинності зміни в інфекційному контролі: роз'яснення ЦГЗ

МОЗ унесло зміни до деяких нормативно-правових актів у сфері інфекційного контролю

Які зміни в інфекційному контролі наберуть чинності у травні: роз'яснення ЦГЗ

18 квітня 2023 року набрали чинності Державні санітарні норми і правила «Санітарно-протиепідемічні вимоги до новозбудованих, реставрованих і реконструйованих закладів охорони здоров’я», затверджені наказом МОЗ від 21.02.2023 № 354 (далі Наказ № 354). Окрім них, цим наказом МОЗ унесло зміни до деяких нормативно-правових актів у сфері інфекційного контролю. А саме:

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Про що ці зміни — розповідає керівник відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю ЦГЗ Роман Колесник.

1. Заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу не в стаціонарних умовах, можуть передати завдання та функції відділів з інфекційного контролю суб'єктам господарювання на умовах договору підряду. Це означає, що невеликі за розмірами ЗОЗ можуть обирати: сформувати окремий відділ чи оплатити послугу зовнішній установі/закладу, що має відповідних фахівців і досвід впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю. Нагадуємо, що аптеки і ФОП не створюють ВІК.

2. Рутинний епідеміологічний нагляд за катетер-асоційованими інфекціями кровотоку, як наслідок використання периферичних венозних катетерів, необхідно проводити у відділення реанімації та інтенсивної терапії. Для решти клінічних структурних підрозділів він скасований. Водночас рутинний епіднагляд за іншими девайс-асоційованими інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги, лишається незмінним та обов’язковим для всіх стаціонарів.

3. МОЗ точково переглянуло перелік необхідних обстежень під час проходження медичних оглядів. А саме — скасувало обов’язковий щоквартальний огляд отоларингологом та обстеження на патогенний стафілокок медичних працівників акушерсько-гінекологічних структурних підрозділів.

УВАГА! На громадському обговоренні перебуває проєкт змін до наказу МОЗ «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб» від 23.07.2002 № 280.

4. Гігієнічні вимоги до розміщення, облаштування, обладнання та експлуатації перинатальних центрів, затверджені Наказом № 55, і Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу, затверджені Наказом № 259приведені у відповідність до нових державних будівельних і санітарних норм у частині організації гігієни рук та облаштування чистих приміщень. Зокрема, заборонено використовувати електросушарки для рук. Площі приміщень перинатальних центрів тепер визначаються державними будівельними нормами. А посів повітря на виявлення стафілококу і дріжджових грибів слід проводити виключно за епідемічними показаннями.

За матеріалом «Експертус Медзаклад»

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
2390

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді