МОЗ планує утворити наглядові ради при медзакладах

Які медзаклади обов’язково матимуть наглядові ради? Роз'яснення надали в МОЗ

МОЗ планує утворити наглядові ради при медзакладах

МОЗ планує утворити при медзакладах наглядові ради, до складу яких залучатимуть представників громадськості.

Розробка стратегічного плану розвитку лікарні спроможної мережі

Наглядові ради створять у тих закладах, що надають спеціалізовану медичну допомогу, і в яких головні розпорядники бюджетних коштів уклали договори про медичне обслуговування населення. Важливо, що рішення про їх створення прийматиме власник закладу охорони здоров’я. 

Наглядова рада — це колегіальний орган стратегічного управління медзакладом, який представлятиме інтереси як його власника, так і громадськості. 

Наглядові ради допоможуть створити умови для захисту прав пацієнтів і медиків, а також для підзвітності й прозорості діяльності керівника медичної установи. Їх функціонування при медзакладах:

  • гарантує надання якісної та доступної медичної допомоги населенню;
  • забезпечить реалізацію прав пацієнтів і працівників медзакладу;
  • сприятиме ефективній реалізації прав власника на управління закладом. 

Раніше стаття 24 Основ законодавства України про охорону здоров’я (далі — Основи), містила норму про спостережні ради, але механізми корпоративного управління в ЗОЗ протягом цих років фактично не були сформовані. Саме тому поява нових ресурсів та можливостей для розвитку, які з’явились для ЗОЗ, потребують ефективного управління та збільшення підзвітності перед їх власниками та громадськістю. Утворення ефективних наглядових рад є логічним продовженням автономізації медичних закладів і реформи децентралізації, що супроводжується делегуванням повноважень громадам. 

Окрім того, залучення представників громадськості до наглядових рад забезпечать ефективне стратегічне планування та розвиток, професійний менеджмент і незалежний аудит. 

Нагадуємо, що із 19 липня 2022 року норми про майбутні обов’язкові наглядові ради в державних і комунальних ЗОЗ, що надають спеціалізовану допомогу й уклади договори з НСЗУ, містить стаття 24 Основ (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» від 01.07.2022 № 2347-IX). 

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді