Які препарати з програми «Доступні ліки» можна отримати повністю безоплатно: роз'яснення МОЗ

Як дізнатись, які «доступні ліки» повністю безкоштовні для пацієнтів, які їх потребують? Про це розповіли в МОЗ

Які препарати з програми «Доступні ліки» можна отримати повністю безоплатно: роз'яснення МОЗ

У МОЗ нагадують, що в Україні діє програма реімбурсації «Доступні ліки». Як дізнатися, які саме препарати можна отримати повністю безоплатно, навіть без незначної доплати? 

Програма медичних гарантій — 2023

27 лютого набрав чинності оновлений Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення. Тож якщо ви бажаєте дізнатись, які з цих ліків повністю безоплатні для пацієнтів за рецептом, це можна побачити у реєстрі за посиланням. У таблиці, окрім інформації про назву діючої речовини, форму випуску, дозування та інших даних щодо препарату можна дізнатися, зокрема, і про суму доплати за упаковку (стовпчик №16). Якщо ж у стовбчику доплати зазначено 0,00, це значить, що препарат з реєстру є повністю безоплатним.

Нагадуємо, до нового реєстру "Доступних ліків" увійшло 486 препаратів. До Реєстру входять лікарські засоби від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового та нецукрового діабетів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона, хронічних обструктивних захворювань легень, потреби в імуносупресії.

Щоб отримати безоплатні імуносупресанти, пацієнти в посттрансплантаційному періоді мають звернутися до трасплант-координаторів у трансплантаційних центрах, які й оформлять призначення лікарських засобів і рецепти за програмою реімбурсації. Ліки за такими рецептами видають в аптеках, які уклали договір із НСЗУ.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2025»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2025 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
19

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді