КМУ планує відновити акредитацію закладів охорони здоров’я

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
У 2023 році акредитація ЗОЗ може відновитися. МОЗ винесло це питання на громадське обговорення

КМУ планує відновити акредитацію закладів охорони здоров’я

Зверніть увагу на зміни в акредитації, які КМУ планує ухвалити в березні. Особливо, якщо для вашого закладу акредитація обов’язкова.

Успішний управлінець закладу охорони здоров'я — 2023

У травні 2022 року КМУ зупинив акредитацію на період воєнного стану і продовжив чинність акредитаційних сертифікатів, строк дії яких:

  • закінчується в період дії воєнного стану;
  • закінчився за три місяці до дня введення воєнного стану.

Тоді КМУ визначив, що акредитаційні сертифікати діятимуть протягом 12 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану (Постанова КМУ «Про внесення зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 15 липня 1997 р. № 765» від 13.05.2022 № 592; далі — Постанова № 592).

У березні 2022 року про зупинення строків проведення акредитацій закладів охорони здоров’я повідомляло МОЗ (лист МОЗ від 06.03.2022 № 25-04/5523/2-22).

Утім у 2023 році акредитація може відновитися. МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт змін до постанови КМУ «Про затвердження Порядку акредитації закладу охорони здоров’я» від 15.07.1997 № 765 (далі — Постанова № 765). У разі затвердження цих змін акредитація буде призупинена лише для тих закладів охорони здоров’я, що розташовані в зоні активних бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації. Відновити акредитацію надавачів медпослуг на цих територіях КМУ планує через 6 місяців з визначеної дати припинення бойових дій в таких регіонах. Аналогічно — акредитаційні сертифікати теж діятимуть до завершення 12 місяців з визначеної дати припинення бойових дій на відповідній території.

Порівняйте стару і нову норми:

Чинна норма

(п. 3-1 Постанови № 765 у редакції Постанови № 592)

Майбутня норма

(п. 3-1 Постанови № 765 у редакції проєкту постанови від 30.01.2023)

3-1. Установити, що: на період дії воєнного стану акредитація закладів охорони здоров’я не проводиться; акредитаційні сертифікати, строк дії яких закінчується в період дії воєнного стану або закінчився за три місяці до дня введення воєнного стану, продовжують діяти протягом 12 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану.

3-1. Установити, що на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, перелік яких затверджується Мінреінтеграції, акредитація закладу охорони здоров’я не проводиться протягом періоду тимчасової окупації, бойових дій та 6 місяців з визначеної дати припинення бойових дій на відповідних територіях.

Акредитаційний сертифікат закладів охорони здоров’я, строк дії якого закінчився в період дії воєнного стану або за три місяці до дня введення воєнного стану, продовжує діяти до завершення 12 місяців з визначеної дати припинення бойових дій на відповідній території, перелік яких затверджується Мінреінтеграції.

 

  Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309. Міністерство регулярно оновлює його з огляду на воєнну ситуацію.

 

Заклади охорони здоров’я в спокійніших регіонах України зможуть або будуть змушені пройти акредитацію раніше.

Причому акредитацію закладів приватної, державної та комунальної форм власності (які належать до сфери управління ради АР Крим, обласних рад, Київської та Севастопольської міських рад, та міських рад (міст обласного значення)), що надають екстрену, спеціалізовану, паліативну медичну допомогу, проводитиме головна акредитаційна комісія при МОЗ.

Натомість звичайні акредитаційні комісії проводитимуть акредитацію:

  • комунальних закладів (які належать до сфери управління міських (крім міст обласного значення), районних та сільських рад), що надають первинну, спеціалізовану, паліативну медичну допомогу:
  • приватних закладів, що надають первинну медичну допомогу.

Нагадуємо, що акредитація є обов’язковою для ЗОЗ, які проводять медогляди, трансплантації, переривання вагітності, а також для тих закладів, що використовують допоміжні репродуктивні технології.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
72833

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5379

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16380

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9244

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12536

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді