Як і коли будуть здійснюватися позапланові перевірки ЗОЗ у 2023 році: роз'яснення Держлікслужби

У яких випадках Держлікслужба проводитиме позапланові перевірки у 2023 році?

Як і коли будуть здійснюватися позапланові перевірки ЗОЗ у 2023 році: роз'яснення Держлікслужби

6 грудня 2022 року Кабмін вніс зміни до постанови «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303 (далі — Постанова № 303). Зокрема, пункт 2 Постанови № 303 урядовці виклали в новій редакції, зміст якої значно розширює підстави для проведення позапланових перевірок органами державного нагляду (контролю).

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Так, у 2023 році дозволено здійснювати позапланові заходи держнагляду на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики протягом періоду воєнного стану за наявності загрози, що має негативний вплив:

  • на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини;
  • захист навколишнього природного середовища;
  • безпеку держави;
  • для виконання міжнародних зобов’язань України.

Окрім того, позапланові перевірки додержання ліцензіатами ліцензійних умов проводять за наявності загрози життю чи здоров’ю людей, навколишньому природному середовищу або державній безпеці, що безпосередньо пов’язана із провадженням ліцензіатом виду господарської діяльності, яка підлягає ліцензуванню згідно з пунктом 7 частини третьої статті 19 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від  02.03.2015 № 222-VIII (далі — Закон про ліцензування).

Відтак Держлікслужба зможе проводити позапланові заходи держнагляду за погодженням із МОЗ, як центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Підставою для перевірки слугуватимуть причиини, зазначені в пункті 2 Постанови № 303, що не суперечать пункту 7 частини третьої статті 19 Закону про ліцензування.

Раніше у МОЗ повідомили, що неподання статистичних звітів може бути підставою для перевірки.

За матеріалом Експертус Медзаклад

 

 

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді