У МОЗ нагадали, як пацієнтам отримати безкоштовні препарати за програмою реімбурсації «Доступні ліки»

Урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» продовжує працювати в Україні: як одержати рецепт та знайти необхідну аптеку?

DL.jpg

Завдяки урядовій програмі «Доступні ліки» пацієнти мають право отримувати необхідні ліки безплатно або з невеликою доплатою. Програма реімбурсації продовжує діяти навіть попри війну. Про те, як отримати необхідний рецепт та знайти аптеку, яка відпускає ліки за цією програмою, розповіли у МОЗ.

До програми «Доступні ліки» входять лікарські засоби:

  • проти серцево-судинних хвороб;
  • діабету І типу (інсулінозалежний) та ІІ типу;
  • бронхіальної астми;
  • розладів психіки та поведінки;
  • епілепсії;
  • нецукрового діабету,

а також препарати для профілактики інфарктів та інсультів.

Крок 1. Одержати рецепт

Доступні ліки пацієнти можуть отримати на підставі рецепта, що видав лікар. Якщо лікар має доступ до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), то створює електронний рецепт. Пацієнт отримує на мобільний СМС з унікальним номером рецепта й кодом підтвердження, завдяки якому отримає ліки в аптеці.

Зміст СМС:

«Ваш рецепт: ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ»

Ця комбінація 16 цифр і є електронним рецептом.

Якщо ж пацієнт не має телефона або бажає отримати продубльований на папері рецепт, то може попросити лікаря надрукувати його як інформаційну пам’ятку. Вона міститиме:

  • номер рецепта;
  • код підтвердження;
  • інформацію про виписані ліки та спосіб їх застосування.

Якщо лікар не має доступу до ЕСОЗ, то може виписати паперовий рецепт на формі рецептурного бланка № 1. Такий рецепт містить інформацію про медичний заклад, лікаря та пацієнта. Його лікар завіряє підписом та печаткою.

У рецепті лікар має зазначити, чи препарат повністю безплатний для пацієнта, чи з доплатою.

Сам лікарський засіб лікар виписує за міжнародною непатентованою назвою (МНН), не більше трьох найменувань на один рецепт. Наразі лікар має можливість виписувати рецепт за програмою «Доступні ліки» на місяць.

Пройти курс "Благодійна і гуманітарна допомога у медзакладі"

Крок 2. Знайти аптеку, що бере участь у програмі реімбурсації

На сьогодні за договором з НСЗУ працюють понад 11,5 тис. аптек та аптечних пунктів по всій Україні. Пацієнти можуть упізнати їх візуально, адже такі заклади мають на дверях наліпку «Тут є «Доступні ліки». А ті аптеки, де можна отримати інсулін, мають наліпку «+Інсуліни».

Також знайти аптеки, які беруть участь у програмі реімбурсації, допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Усі дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів безплатні.

Раніше в НСЗУ запропонували на медичних закладах, де виписують електронні рецепти на антибіотики, та на аптеках, де ці ліки можна буде придбати, розмістити спеціальні наліпки.

За матеріалами сайту МОЗ

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензування медичної практики: оновлена форма Відомостей про стан матеріально-технічної бази

Із 02.06.2024 заповнюйте і подавайте оновлену форму Відомостей про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня
2337

Форма № 086/о: медична довідка для вступу до закладів освіти

Довідку за формою № 086/о видає лікар первинної медичної допомоги після завершення повного обстеження і винесення лікарського висновку про стан здоров’я. Це медичний документ для подання до закладів освіти всіх рівнів
224106

Меланома: протокол лікування

Другий понеділок травня — Усесвітній день меланоми. У лікуванні пацієнтів із злоякісною меланомою шкіри керуйтесь уніфікованим клнічним протоколом, який МОЗ затвердив наказом від 09.16.2023 № 1064
173

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді