Домедична допомога: покроковий алгоритм від МОЗ

У МОЗ нагадали основні правила домедичної допомоги для цивільних

MOZ1.jpg

Повномасштабна війна росії проти України продовжується, а з нею і масовані ракетні, артилерійські обстріли цивільного населення з боку ворога. Тож у МОЗ нагадали головні правила домедичної допомоги для цивільних.

Семінари та вебінари для медиків

1. Надавайте допомогу лише за умови, що це безпечно для вас. Власна безпека має бути в пріоритеті. Для цього огляньте місце події та переконайтеся, що вам нічого не загрожує. Якщо маєте таку можливість, перемістіть постраждалого у більш безпечне місце.

2. Оцініть стан постраждалого: перевірте, чи він у свідомості, чи дихає.

3. Викличіть бригаду екстреної медичної допомоги за номером 103.

4. Зробіть все необхідне, щоб зупинити критичну кровотечу. Для цього використовуйте кровоспинний джгут/турнікет чи тугу пов'язку. Обов'язково треба зафіксувати час накладання джгуту. Якщо поруч немає жодних засобів, щоб зупинити кровотечу, тисніть на рану аж до приїзду медиків.

5. Забезпечте прохідність дихальних шляхів. Якщо у постраждалого у роті є видимі сторонні предмети, рвотні маси, приберіть їх.

6. Якщо після перерахованих вище дій у постраждалого відсутні ознаки життя, слід розпочати серцево-легеневу реанімацію: покласти людину на спину, натискати посеред грудної клітини двома руками. Глибина натискання має бути 5-6 см, частота 100-120 натискань за хвилину.

7. Якщо постраждалий без свідомості, до приїзду медиків він повинен лежати на боку. Його не можна залишати самого до приїзду лікарів екстреної медичної допомоги.

За матеріалами соцмереж МОЗ

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50682

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3458

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6924

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді