Екстрена медична допомога в умовах воєнного стану: в МОЗ розповіли, що змінилося

У МОЗ пояснили нормативи доїзду до пацієнта швидкої медичної допомоги в умовах воєнного стану

sided-view-hand-filling-in-document.jpg

Як працює екстрена медична допомога в Україні під час війни та як воєнний стан вплинув на нормативи доїзду до пацієнта на виклик? Про це розповіли в МОЗ.

У МОЗ нагадують: питання доїзду бригади “екстренки” регулюється постановою Кабміну №1271. Відповідно до неї, всі виклики, залежно від скарг пацієнта, поділяються на:

  • Критичні – супроводжуються відсутністю або неефективним диханням, ознаками масивної кровотечі чи крововтрати.
  • Екстрені – супроводжуються порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання.
  • Неекстрені – пацієнт потребує оцінки стану здоров’я, проте його стан не є невідкладним, а відстрочення надання медичної допомоги не призведе до погіршення його стану.
  • Непрофільні – стан пацієнта не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги на місці.

На критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хвилин, на екстрений – за 20 хвилин. На неекстрені або непрофільні виклики медики не виїжджають.

Важливо: з огляду на обставини, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення нормативу доїзду. До цих обставин належать ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація і, звісно ж, обставини, пов'язані з воєнним станом. У МОЗ зазначають: в умовах воєнного стану у разі ведення активних бойових дій на території, з якої надійшов виклик, виїзд бригади буде відтермінований до припинення загрози.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді