Бустерні щеплення та вакцинація дітей від COVID-19: наказ МОЗ

Що слід знати про друге бустерне щеплення для дорослих і вакцинацію дітей від COVID-19

photo_2022-10-04_09-28-36.jpg

Що слід знати про бустерні щеплення для лорослих та вакцинацію дітей проти COVID-19 станом на жовтень 2022 року, спираючись на наказ МОЗ №1586?

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

МОЗ затвердило наказ, що вніс зміни до правил вакцинації проти COVID-19 (наказ МОЗ «Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 26 серпня 2022 року» від 02.09.2022 № 1586; далі — Наказ № 1586). Він дозволяє щеплювати від коронавірусу дітей віком до 12 років, а всі охочі дорості отримали право на другу бустерну дозу.

Друга бустерна доза від COVID-19 для дорослих

Другу бустерну дозу можна робити всім повнолітнім пацієнтам з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої бустерної дози. Особливо МОЗ радить щепитися повторно людям із хронічними захворюванням та людям віком 60+.

Окрім того, міністерство затвердило нові схеми вакцинації відповідно до рекомендацій ВООЗ, EMA, ECDC та Національної технічної групи експертів з питань імунізації (НТГЕІ). Так, інактивовану вакцину CoronoVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин. Тобто, якщо людина пройшла базовий курс вакциною Comirnaty, Moderna чи будь-якою іншою вакциною, вона може отримати як перше, так і друге бустерне щеплення вакциною CoronoVac.

Також Наказ № 1586 зменшує мінімальні строки між базовим (первинним) курсом вакцинації та бустерною дозою. Тепер бустер можна зробити через 5 місяців після завершення базового курсу. Раніше цей строк становив щонайменше 6 місяців.

Вакцинація проти COVID-19 дітей віком від 5 до 11 років

Щеплення дітей віком 5—11 років здійснюватимуть вакциною Comirnaty (Pfizer). При цьому обов’язкова інформована згода батьків або опікунів за формою № 063-2/о. Раніше в Україні була дозволена вакцинація дітей віком від 12 років.

Планову вакцинацію проти інших інфекційних хвороб (за винятком неживої вакцини проти грипу) НТГЕІ рекомендує проводити з інтервалом у 14 днів з вакцинацією проти COVID-19. Цей рекомендований мінімальний інтервал між вакцинами наразі є запобіжним і допомагає уникнути помилкового зарахування несприятливі події після імнізації до конкретної вакцини. Вакцини проти COVID-19 можна вводити одночасно з неживою вакциною проти грипу під час одного візиту у різні кінцівки або з будь-яким часовим проміжком.

Раніше у журналі "Довідник головної медичної сестри" дали покроковий інструктаж для медперсоналу у разі спалаху інфекційної хвороби.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3142

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді