Як МОЗ і КМУ визначатимуть межі та мережу лікарень госпітальних округів

МОЗ поетапно розбудовуватиме спроможну мережу лікарняних закладів відповідно до кластерної системи, спираючись на міжнародний досвід

Як МОЗ і КМУ визначатимуть межі та мережу лікарень госпітальних округів

Створення спроможної мережі медичних закладів в Україні — одне з ключових завдань на наступні роки. Основою для розбудови спроможної мережі стануть госпітальні округи (області), які поділяються на госпітальні кластери з населенням від 150 тисяч. Такий поділ дасть змогу оптимально розрахувати потоки пацієнтів і забезпечити рівномірний доступ до медичної допомоги.

З яких джерел КНП брати кошти на зарплати

Заступник міністра охорони здоровʼя Олексій Яременко повідомив, що надкластерні, кластерні та загальні лікарні та їхня роль у найбільш пріоритетних медичних послугах будуть визначені до кінця 2022 року. 2023 рік МОЗ розпочне з розвитку мережі для лікування інсультів, інфарктів та медичної реабілітації. Водночас у загальних лікарнях розвиватимуться відділення ургентної медичної допомоги, а в кластерних та надкластерних — потужні відділення екстреної медичної допомоги із цілодобовим прийомом. Рівню лікарні відповідатимуть нові маршрути пацієнта, забезпечення закладу обладнанням та реконструкція або будівництво.

У межах реформи суттєво покращиться маршрут пацієнта. Оскільки найпростіші випадки лікуватимуть якомога ближче до пацієнта — в загальних лікарнях. У разі складніших проблем зі здоровʼям пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні лікарні, які надаватимуть більш спеціалізовані послуги.

За словами заступника міністра охорони здоровʼя, наразі триває активна підготовка до впровадження інфраструктурної частини медичної реформи на місцях. Найближчі кілька тижнів МОЗ подасть на розгляд уряду низку нормативно-правових актів, необхідних для успішної реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» № 2347-IX.

Зокрема, КМУ найближчим часом затвердить межі кожного госпітального округу та кластерів, а також порядок визначення лікарень, які входять до госпітальної мережі.

Із 2023 року у програма медгарантій враховуватиме обсяги забезпечення медичними послугами надкластерними, кластерними та загальними лікарнями відповідно до потреб у межах кожного госпітального округу.

Раніше ми повідомляли про головні напрями програми медичних гарантій в наступому році.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Акредитація закладів охорони здоров'я

З'ясуйте, що дає акредитація медичному закладу, які документи для неї потрібні. Також пригадайте особливості акредитації ЗОЗ під час війни
110294

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
16891

Як оформити ліцензію на медичну практику

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
56552

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді