МОЗ планує спростити реєстрацію лікарських засобів

Про це заявив Міністр охорони здоров’я України Олександр КВІТАШВІЛІ під час брифінгу 17 березня

На днях Уряд має ухвалити зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів і розмірів збору за їх державну реєстрацію (перереєстрацію)» від 26.05.2005 № 376, які спростять процедуру реєстрації лікарських засобів, вже зареєстрованих у США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, країнах ЄС та призначених для лікування ВІЛ/СНІД, онкологічних захворювань, туберкульозу, вірусних гепатитів і рідкісних захворювань. Крім того, заплановано відмінити перереєстрацію лікарських засобів кожні 5 років. Ці зміни мають побудувати порядок державної реєстрації ліків в Україні відповідно до вимог ЄС.

«Буде ліквідовано 5-річну перереєстрацію лікарських препаратів, зареєстрованих у країнах Євросоюзу, Австралії, Америці. Ми спрощуємо систему реєстрації. Це була ініціатива фармбізнесу і ми пішли назустріч», — повідомив Олександр КВІТАШВІЛІ.

Задля правильної роботи нововведень фахівці МОЗ спільно з учасниками фармацевтичного ринку розробили зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку проведення експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення» від 26.08.2005 № 426. Це дозволить прискорити процес реєстрації ліків, усунути регуляторні перешкоди, прискорити надходження сучасних ліків на вітчизняний ринок та розширити доступ громадян до препаратів.

«Ми запровадимо нову систему — більш гнучку і більш ліберальну, яка дасть можливість закуповувати медичним установам необхідні ліки за спрощеними схемами», — зауважив Міністр.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9234

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді