Скільки НСЗУ заплатила приватним медзакладам у 2022 році

Нині ЗОЗ будь-якої форми власності — комунальний, приватний чи лікар-ФОП — може укласти договір з НСЗУ та отримувати гроші за послуги, які надає пацієнтам за програмою медгарантій. Умова — відповідність необхідним вимогам. А українці, відповідно, мають можливість лікуватися за державні кошти як у комунальних, так і в приватних закладах



Скільки НСЗУ заплатила приватним медзакладам у 2022 році

У 2022 році НСЗУ уклала 1153 договори з 999 закладами охорони здоров’я приватної форми власності. Загалом надавачі медпослуг таких ЗОЗ становлять майже третину (29,1%) від усіх закладів, з якими співпрацює НСЗУ.

Нові пакети програми медгарантій

За напрямом первинної медичної допомоги договори мають 928 приватних закладів, зі спеціалізованої меддопомоги — 225. Це 42% і 8,7% від усіх законтрактованих надавачів медпослуг.

За перше півріччя поточного року НСЗУ вже виплатила приватним закладам за надані медпослуги майже 1,6 млрд грн:

  • 904,3 млн грн — за первинну медичну допомогу
  • 691 млн грн — за спеціалізовану медичну допомогу

Найбільше медзакладів приватної форми власності уклали договір з НСЗУ в Дніпропетровській області (101), місті Києві (100), Одеській (96), Львівській (66), Закарпатській (52) та Івано-Франківській (52) областях.

За перше півріччя найбільше коштів за надану медичну допомогу отримали приватні заклади Києва (386 млн грн), Дніпропетровської (217 млн грн), Одеської (125 млн грн), Харківської (102 млн грн), Запорізької (81 млн грн) областей.

✎ Лікарі-ФОП і приватні медзаклади, які співпрацюють з НСЗУ, надають повний обсяг медпослуг за договорами.

Пацієнт може обрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у приватному закладі й отримає безоплатний пакет послуг первинної допомоги. Щоб отримати спеціалізовану допомогу в приватному закладі, пацієнту потрібне направлення лікаря, з яким він уклав декларацію, або направлення лікуючого лікаря.

Пацієнт має можливість вільно обрати медзаклад, у якому хоче отримати допомогу, а НСЗУ заплатить цьому закладу, незалежно від форми власності.

На жаль, через війну, деякі лікарні перевантажені наданням допомоги постраждалим, тому на місцевому рівні можуть ухвалити рішення про тимчасове ненадання планової допомоги. Проте пацієнт має право на безоплатну медичну допомогу в будь-якому іншому ЗОЗ. Місце реєстрації чи проживання особи не має значення.

Раніше НСЗУ повернула оплату за фактично надані послуги й оновлює пакет дофінансування на зарплати медикам.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді