НСЗУ повертає оплату за фактично надані послуги й оновлює пакет дофінансування на зарплати медикам

Відповідну постанову КМУ ухвалив 1 липня

НСЗУ повертає оплату за фактично надані послуги й оновлює пакет дофінансування на зарплати медикам

Через війну ще на початку березня МОЗ змінило підхід до фінансування системи охорони здоров'я. Кожна лікарня щомісячно гарантовано отримувала від НСЗУ 1/12 від річного обсягу фінансування. Це дало змогу утримати систему в критичний момент, забезпечити оплату праці медичним працівникам та безперебійну роботу лікарень.

Стандарти і протоколи, які МОЗ затвердило у 2021—2022 роках

Однак левова частка медзакладів надає все більше медичних послуг. Тому уряд ухвалив постанову, якою з 1 липня повертає систему оплат за фактично надані медичні послуги в регіонах, де наразі не точаться активні бойові дії (постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення» від 01.07.2022 № 741; далі — Постанова № 741).

Зміни допоможуть ефективніше використовувати бюджетні кошти, а також підвищать фінансову спроможність закладів охорони здоров’я.

✎ Для медзакладів, які працюють на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України, і надалі діятиме спрощена система фінансування. Тобто вони щомісяця отримуватимуть 1/12 від річного фінансування.

Також постанова продовжує дію пакета дофінансування для комунальних медзакладів, які поки неспроможні власним коштом забезпечити виплату заробітної плати медикам у розмірі 20 000 грн для лікарів і 13 500 грн для середнього медперсоналу.

Пакет дофінансування діятиме до кінця року. Претендувати на нього може комунальний заклад, який має договір із НСЗУ та за даними бухгалтерського обліку неспроможний виконати постанову уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медпрацівникам.

Щоб НСЗУ перерахувала додаткові кошти, структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних державних/військових адміністрації мають подати Нацслужбі протягом п’яти робочих днів з дня набрання чинності Постановою № 741 перелік комунальних ЗОЗ (крім спеціалізованих стоматологічних закладів), які мають заборгованість з оплати праці станом на наступний місяць після звітного періоду понад 50 000 грн. Для цього заклади, які бажають отримати дофінансування, мають підготувати і передати структурним підрозділам з питань охорони здоров’я дані бухобліку та обґрунтування заборгованості по зарплаті (п. 2 Постанови № 741).

Раніше КМУ узгодив порядок реімбурсації із МОЗівськими правилами виписування рецептів на лікарські засоби.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1710

Енергоефективність медзакладу: як підвищити

Одна з найбільших статей витрат ЗОЗ — витрати на енергоносії. В умовах воєнного стану економія бюджету медустанови особливо актуальна. Як підвищити енергоефективність медзакладу, читайте у статті
4599

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді