КМУ узгодив порядок реімбурсації із МОЗівськими правилами виписування рецептів на лікарські засоби

Уряд вніс зміни до Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 28.07.2021 № 854. Відповідне рішення закріплене постановою КМУ від 28.06.2022 № 729.

Як отримати лікарняний пацієнту, який перебуває за кордоном: алгоритм від МОЗ

Урядовці виключили з пункту 5 Порядку реімбурсації абзаци другий — шостий. Відтепер цей пункт передбачає лише, що суб’єкти господарювання відпускають лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, на підставі рецептів, виписаних відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби, затверджених МОЗ, через електронну систему охорони здоров’я.

Стандарти і протоколи, які МОЗ затвердило у 2021—2022 роках

Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення затверджені наказом МОЗ від 19.07.2005 № 360 (далі — Правила № 360, Постанова № 360)

Нагадуємо, що із 12 травня діють оновлені правила виписування рецептів, що враховують проблеми, пов'язані із війною. Зокрема, протягом дії воєнного стану за відсутності технічної можливості створити електронний рецепт на ліки, що підлягають реімбурсації, лікар може виписати паперовий рецепт (п. 5-1 Постанови № 360). Окрім того, на період дії воєнного стану е-рецепти на препарати інсуліну та лікарські засоби для лікування нецукрового діабету можуть виписувати лікарі первинки. Умова — наявність попереднього аналогічного призначення, яке вніс до ЕСОЗ лікар-ендокринолог (пп. 4 п. 2 розд. IV Правил № 360).

Безперервний професійний розвиток медичних сестер у 2024 році

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оформити медичну карту стаціонарного хворого: шість запитань і відповідей про форму № 003/о

Медичну карту стаціонарного хворого зобов’язані вести всі ЗОЗ, які надають стаціонарну допомогу. В цій статті знайдете відповіді на найпоширеніші запитання щодо оформлення медкарти та скачаєте бланк форми № 003/о
61882

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
9100

Епікриз: оформлення, види

Які види епікризів існують? Які дані вказувати в різних видах епікризу? Хто цю інформацію вносить? Як правильно характеризувати стан пацієнта на різних етапах лікування? Читайте про це у статті
83153

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді