Як отримати лікарняний пацієнту, який перебуває за кордоном: алгоритм від МОЗ

Що робити, якщо ваш пацієнт за кордоном і потребує лікарняного? Розповідає МОЗ

Як отримати лікарняний пацієнту, який перебуває за кордоном: алгоритм від МОЗ

Як по-новому вести медичні записи

Якщо пацієнт за кордоном захворів, МОЗ радить діяти за таким алгоритмом:

  1. Звернутися по медичну допомогу до лікаря у країні, де перебуває, й узяти в нього медичний документ як підтвердження отримання медичної допомоги та самого факту тимчасової втрати непрацездатності.

    ✎ У документі бажано мати вказаний діагноз з використанням міжнародної класифікації МКХ-10.

  2. Зв’язатися з українським лікарем, який перебуває в Україні та має можливість працювати в ЕСОЗ, і надати йому медичний документ (довідку чи виписку), у якому буде вказаний діагноз.

    ✎ За потреби лікар може запросити переклад документа українською мовою.

  3. Зачекати, поки лікар на підставі іноземного медичного документа створить у ЕСОЗ медичні записи про факт лікування за кордоном та сформує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН).

    ✎ Якщо український номер телефону пацієнта, зазначений в ЕСОЗ, у мережі і під’єднаний до роумінгу, він отримає про це смс-повідомлення із 16-символьним кодом.

  4. З моменту, коли лікар наклав на нього КЕП, медичний висновок автоматично передається з ЕСОЗ до Електронного реєстру листків непрацездатності. На його підставі автоматично сформується електронний листок непрацездатності.

    ✎ Якщо номер телефону пацієнта був вказаний як канал комунікації в Пенсійному фонді, пацієнт отримає друге смс-повідомлення — від Пенсійного фонду.

  5. Роботодавець отриує електронний листок непрацездатності у своєму кабінеті страхувальника, а пацієнт — в особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду. Пацієнт має повідомити роботодавця про створення йому е-лікарняного.

Через 7 днів з дати закриття електронний лікарняний переходить у статус «Готово до сплати» і роботодавець може почати його опрацьовувати та призначати за ним допомогу. Він формує заяву-розрахунок та подає її до Фонду соціального страхування України на оплату.

Описаний алгоритм діє лише для категорій непрацездатності:

  • захворювання або травма загального характеру
  • догляд за хворою дитиною
  • вагітність та пологи
  • ортопедичне протезування

Строк дії МВТН визначає іноземний медичний документ, але він не може перевищувати:

  • 30 днів — для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ)
  • 14 днів — для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно

Стежити за станом оплати лікарняних і декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ.

Раніше МОЗ нагадало, що робити в разі хімічної атаки чи аварії на хімпідприємстві.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
129950

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
52511

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
1975

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді