Коли звертатися до лікаря після тривалого перебування в укритті? МОЗ назвало тривожні симптоми

Дізнайтеся, із якими симптомами до вас можуть звертатися пацієнти

Коли звертатися до лікаря після тривалого перебування в укритті? МОЗ назвало тривожні симптоми

Заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін назвав симптоми, на які варто звернути увагу тим, хто тривалий час перебував в укриттях та/або проживав на тимчасово окупованих територіях.

Основні зміни в медичному законодавстві у 2022 році

«Треба звернути увагу на так звані тривожні симптоми, за наявності яких слід обов’язково звернутися до лікаря. Йдеться про постійний кашель, що триває понад три тижні, зазвичай з мокротинням та, можливо, з домішками крові; підвищення температури тіла, яке триває понад три дні, якщо температура тіла є 39,5 °C і вище; якщо гарячка поєднується з іншими симптомами: біль у горлі, блювання, головний біль, біль у грудній клітці, біль у ділянці шиї; висипання, або, якщо ви стикаєтеся з будь-якими висипами, пухирцями, свербінням тощо», — розповів Кузін.

За наявності таких симптомів головний санлікар радить звертатися до лікаря, який своєчасно діагностує захворювання та призначить відповідне лікування.

Кузін нагадав, що влітку найчастіше зустрічаються різні інфекції, зокрема:

  • гострі кишкові інфекції
  • природно-осередкові інфекції
  • ботулізм
  • поодинокі випадки вакцинокерованих інфекцій

Оскільки на тимчасово окупованих територіях епідемічна ситуація погіршується, виникає подвійний ризик, наприклад, через руйнування водоочисних споруд та/або порушення водовідведення. Тож людям, які тривалий час перебували без доступу до води належної якості, мали проблеми із доступом до їжі чи не мали змоги належним чином її приготувати, варто бути уважнішими до себе й за потреби звертатися по медичну допомогу.

Раніше МОЗ роз’яснило, як підтвердити в Україні щеплення, зроблені за кордоном.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50229

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3439

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6758

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді