Що змінили в Програмі медгарантій у травні

Нововведення аналізує експерт

Що змінили в Програмі медгарантій у травні

Із травня комунальні ЗОЗ, які залучають до надання медпослуг лікарів-інтернів, мають можливість отримати додаткове фінансування від НСЗУ. Для цього уряд доповнив Програму медичних гарантій на 2022 рік новим пакетом. Відповідне рішення закріплене постановою КМУ від 03.05.2022 № 529 (далі — Постанова № 529). Але це ще не всі зміни.

Основні зміни в медичному законодавстві у 2022 році

Постанова № 529 вносить зміни до двох документів:

  • постанови КМУ «Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» від 25.04.2018 № 410 (далі — Постанова № 410)
  • Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році, затвердженого постановою КМУ від 29.03.2022 № 1440 (далі — Порядок № 1440)

Розглянемо всі зміни докладніше.

Зміни до Постанови № 410

Якби не війна, із 1 квітня 2022 року надавачі медпослуг, які бажають укласти договір з НСЗУ, мали б подавати із пропозицією документ, що підтверджує забезпечення перекладу на українську жестову мову (з української жестової мови). Утім КМУ скасував цю вимогу на період дії воєнного стану плюс місяць після його закінчення. Усі зміни до Постанови № 410, що діють із травня, у Таблиці 1.

Переглянути Таблицю 1

Зміни до Порядку № 1440

КМУ доповнив порядок реалізації програми медгарантій у 2022 новим пакетом — «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів» (гл. 36 Порядку № 1440).

Дізнатися докладніше

Окрім того, уряд змінив правила розрахунків за послуги, надані за пакетом «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» і «Неонатальний скринінг» (табл. 2).

Таблиця 2

Було

Стало

Коментар

абзац 5 пункту 7

Для надавачів медичних послуг, які розташовані на території, на якій введено воєнний стан, протягом строку дії такого стану, крім місяця, в якому воєнний стан було введено, фактична вартість медичних послуг, передбачених пакетами медичних послуг, наведеними в главах 4—23, 25—35 розділу II цього Порядку, на місяць встановлюється на рівні більшого значення з таких значень:

фактичної вартості відповідних медичних послуг, наданих протягом січня 2022 р.;

1/n від запланованої вартості медичних послуг за відповідним пакетом медичних послуг, де n — кількість місяців дії договору за відповідним пакетом медичних послуг.

Для надавачів медичних послуг, які розташовані на території, на якій введено воєнний стан, протягом строку дії такого стану, крім місяця, в якому воєнний стан було введено, фактична вартість медичних послуг, передбачених пакетами медичних послуг, наведеними в главах 4—23, 25—33 розділу II цього Порядку, на місяць встановлюється на рівні більшого значення з таких значень:

фактичної вартості відповідних медичних послуг, наданих протягом січня 2022 р.;

1/n від запланованої вартості медичних послуг за відповідним пакетом медичних послуг, де n — кількість місяців дії договору за відповідним пакетом медичних послуг.

Відтепер такі правила розрахунку фактичної вартості медпослуг не поширюються на пакети «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» і «Неонатальний скринінг»

абзац 5 пункту 134

З 1 травня 2022 р. запланована вартість зазначених медичних послуг встановлюється на рівні фактично сплачених коштів згідно з цим пакетом медичних послуг.

Із травня запланована вартість послуг із вакцинації від COVID-19 встановлюється на рівні фактично сплачених коштів згідно з цим пакетом

абзац 2 пункту 135

З 1 травня 2022 р. до фактичної вартості зазначених медичних послуг за кожен місяць шляхом множення застосовується коефіцієнт 0

Раніше фактичну вартість послуг із вакцинації від COVID-19 за один місяць за кожним договором розраховували як добуток відповідної ставки на медичну послугу та кількості наданих медпослуг (щеплень першою, другою та третьою дозою відповідно) згідно з даними ЕСОЗ.

Із травня до фактичної вартості послуг із вакцинації від COVID-19 за кожен місяць застосовується нульовий коефіцієнт

Підготувала Ольга Дубина,
головний редактор Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді