Понад 7 млрд грн виплат за січень і 4% закладів, які потребують дофінансування на виплати заробітних плат: звіт МОЗ

НСЗУ перерахувала за січень українським лікарням 7,3 млрд грн за надані послуги. Також уже надіслані авансові платежі за лютий у сумі понад 6,2 млрд грн
Понад 7 млрд грн виплат за січень і 4% закладів, які потребують дофінансування на виплати заробітних плат: звіт МОЗ

Цього тижня формуватимуть звіти за пріоритетними послугами, наданими в січні. Тож додатково на рахунках закладів опиниться ще майже 2 млрд грн. З такою заявою виступив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час Конгресу місцевих та регіональних влад.

З яких джерел КНП брати кошти на зарплати

«Станом на зараз ми вже маємо 100% сформованих договорів для закладів спеціалізованої медичної допомоги. Зараз ми говоримо про 2563 таких заклади, з них 94% договорів підписано з двох сторін. Через складну технічну процедуру підписання контрактів Національною службою здоров’я на кілька днів могли зміститися виплати для деяких закладів охорони здоров'я. Однак наразі ми відпрацьовуємо проєкт законодавчого акту, який дозволить НСЗУ застосовувати довгострокові контракти і без переконтрактування розпочинати фінансування лікарень у новому бюджетному році», — зазначив Віктор Ляшко.

NB! Якщо протягом року в лікарні з’являтимуться технічні можливості, вона зможе законтрактуватися на нові пакети.

Також цього року українські медзаклади вперше отримали авансові платежі від НСЗУ. Це пов’язано з необхідністю перекрити дефіцит фонду заробітної плати в ЗОЗ, у яких виникли складнощі з нарахуванням підвищеної заробітної плати медикам.

Своєю чергою, заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко повідомив, що, станом на 11 лютого, підвищену зарплату отримали всі медпрацівники закладів первинної медичної допомоги.

«Ми вже зібрали дані з регіональних департаментів охорони здоров’я, і маємо повну картину, скільки закладів первинної меддопомоги потребують дофінансування. Нині по країні зафіксовано всього 40 таких закладів, які потребують дофінансування на загальну суму 6 мільйонів гривень на місяць. Отже, від загальної кількості закладів первинної медичної допомоги ми маємо лише 4% неспроможних закладів», — повідомив Олексій Яременко.

✅✅✅ Безперервний професійний розвиток лікарів: як набрати бали

За словами чиновника, найбільше закладів первинки, які потребують додаткового фінансування, виявилося на Одещині, Кіровоградщині, Миколаївщині та Вінниччині.

Ті медзаклади, яким з об’єктивних причин не вистачає бюджету для виплати підвищеної зарплати, отримають пакет додаткового фінансування від НСЗУ. На це закладені відповідні кошти. Пакет дофінансування НСЗУ діятиме пів року та матиме чіткі індикатори виконання. За цей час медзаклад має владнати операційні проблеми та запровадити якісний менеджмент.

Наразі МОЗ верифікує кожен медзаклад первинки, який декларує, що потребує дофінансування від держави. Також на такі ЗОЗ чекатиме перевірка від Держаудитслужби. Інспектори з'ясуватимуть, куди і як заклад витрачав кошти.

Раніше МОЗ нагадало правила та протипоказання до щеплення проти поліомієліту вакциною ІПВ.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
2075

Енергоефективність медзакладу: як підвищити

Одна з найбільших статей витрат ЗОЗ — витрати на енергоносії. В умовах воєнного стану економія бюджету медустанови особливо актуальна. Як підвищити енергоефективність медзакладу, читайте у статті
4766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді