Які аналізи пацієнти здають безплатно у сімейного лікаря за Програмою медичних гарантій — 2024?

За пакетом «Первинна медична допомога» у ПМГ-2024 пацієнти мають право отримати безоплатні медичні послуги, зокрема і лабораторні аналізи

Які аналізи пацієнти здають безплатно та коли не потрібне направлення: роз’яснення НСЗУ

Як передати лабораторні дослідження на аутсорс

Пакет первинної медичної допомоги у 2024 році для пацієнта із декларацією передбачає безплатно проводити такі лабораторні аналізи відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою (еритроцити, гемоглобін, гематокрит, тромбоцити, лейкоцити, базофіли, еозинофіли, сегментоядерні нейтрофіли, паличкоядерні нейтрофіли, лімфоцити, моноцити) 
  • загальний аналіз сечі (колір, прозорість, реакція (pH), відносна щільність, білок, глюкоза, еритроцити, лейкоцити, епітеліальні клітини, циліндри, солі, бактерії, ацетон (кетонові тіла)) 
  • глюкоза в цільній крові
  • холестерин загальний
  • швидкі тести
    • на вагітність
    • на тропонін
    • на ВІЛ
    • на вірусні гепатити В і С
    • на антиген SARS-CoV-2
Юлія Миколаєць адвокат, партнер Юридичної фірми STATUS, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ
Що змінилося в роботі небезпечними медичними відходами, які заклади охорони здоров’я зобов’язані мати ліцензію з управління небезпечними відходами та як її отримати?

Детальніше з обсягом медичних послуг, який надавач зобов’язується надавати за договором за Програмою медичних гарантій — 2024 відповідно до медичних потреб пацієнта, можна ознайомитися на сайті НСЗУ.

Раніше НСЗУ розповіла, хто деактивує дозвіл на доступ до даних про ВІЛ на вимогу пацієнта.

За матеріалами НСЗУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50248

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3439

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6761

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді