Понад 30% ковідних ліжок для неповнолітніх зайнято: МОЗ радить, як уберегти дітей

UA RU
Нині в Україні спостерігається підвищення захворюваності на коронавірус серед дітей. Аби захистити їх від інфікування, МОЗ пропонує вакцинувати підлітків віком від 12 років, а також дотримуватися кількох інших рекомендацій

Понад 30% ковідних ліжок для неповнолітніх зайнято: МОЗ радить, як уберегти дітей

Згідно з офіційною статистикою, в Україні за весь час пандемії на COVID-19 захворіло 237 830 дітей. Із них:

  • понад 40% — у віковій групі 10—14 років
  • 26% — у категорії 15—17 років

Як відсторонити невакцинованого працівника

Станом на 24 січня 1120 дітей лікувалися стаціонарно. Відповідно, нині вже зайнято понад 30% ліжок, виділених для лікування неповнолітніх пацієнтів із COVID-19.

Через підтверджені випадки коронавірусу в оточенні на самоізоляції перебувають:

  • понад 122 тисячі учнів шкіл
  • понад 3 тисячі вчителів
  • майже 6 тисяч класів

Нині спостерігається підвищення захворюваності серед дітей. Через це заклади освіти у багатьох регіонах переходять на дистанційний формат навчання.

«Щоб захистити неповнолітніх від COVID-19, в Україні вже дозволили вакцинацію дітей від 12 років. Щеплення можна зробити вакциною Cominarty від Pfizer. Загалом, вже зробили понад 150 тисяч щеплень дітям віком від 12 років», — нагадує МОЗ.

Також МОЗ рекомендує батькам урахувати кілька порад, щоб зменшити ризик інфікування дітей.

1. Навчіть малечу правильно мити руки

Поясніть дітям, чому важливо та як правильно мити руки. Це треба робити не менше 20 секунд, використовуючи мило. Також важливо приділяти увагу місцям під нігтями, адже там збирається багато бруду. Окрім того, можна вивчити з дитиною пісню чи вірш, який триває 20—30 секунд. Це допоможе дитині орієнтуватися, чи достатньо часу вона миє руки. Розкажіть, що торкатись обличчя немитими руками — небезпечно.

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

2. Розкажіть, як правильно прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання

Під час кашлю та чхання потрібно прикриватися серветкою, після чого викинути її та вимити руки. Поясніть дітям, що таким чином можна запобігти поширенню вірусу. Якщо ж дитина не має серветки, то краще прикриватись під час чхання чи кашлю ліктем.

3. Поясніть, чому захисну маску треба використовувати в усіх громадських місцях

Розкажіть дітям про те, що захисну маску важливо використовувати не лише у школі, а й у всіх інших громадських місцях. Покажіть на особистому прикладі, як це правильно робити.

В Україні захисними масками у громадських місцях мають користуватися діти з 12 років. Маска має щільно прилягати до шкіри, закриваючи ніс та рот. Її треба змінювати кожні дві години та тоді, коли маска стала вологою.

4. Попросіть дитину дотримуватися дистанції у громадських місцях

Якщо дитина захворіла, залиште її вдома, навіть за наявності легких симптомів вірусного захворювання. Уважно слідкуйте за симптомами, проконсультуйтесь із сімейним лікарем. Якщо у родині кілька дітей, намагайтесь тримати хворих і здорових дітей окремо.

Насамкінець МОЗ радить бути чесними й відкритими з дітьми, коли вони ставлять питання щодо коронавірусної хвороби, а в розмовах про COVID-19 послуговуватися інформацією з офіційних джерел.

Нагадаємо, раніше в Україні підтвердили новий випадок поліомієліту в дитини.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10798

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8128

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді