В Україні підтвердили новий випадок поліомієліту в дитини

У МОЗ нагадують, що єдиним способом захисту від хвороби є вакцинація

В Україні підтвердили новий випадок поліомієліту в дитини

У дитини із Закарпаття симптоми з’явилися 13 грудня 2021 року, коли вона перебувала в медзакладі через лікування іншого захворювання. 24 грудня дитина вже мала ознаки млявого нижнього парапарезу (ослаблення рухової активності м’язів ніг).

Як підвищувати кваліфікацію після запуску системи БПР: вебінар

Зразки біоматеріалів дитини надіслали до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у Гельсінкі. 24 січня 2022 року там підтвердили наявність поліовірусу (тип 2) у зразках. Цей зразок подібний до тих, які восени минулого року визначили на Рівненщині.

За словами мами хворої дитини, батьки відмовилися від вакцинації, тому малюк не був щеплений. Нині триває епідеміологічне розслідування можливого джерела інфекції.

МОЗ нагадує, що ліків від поліомієліту не існує і єдиним способом захистити дитину є щеплення. Щоб у дитини сформувався імунітет до поліомієліту на все життя, достатньо ввести щість доз вакцини.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень дітей щеплюють від поліо:

  • у 2 та 4 місяці від народження — інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції)
  • у 6 та 18 місяців, у 6 та 14 років — оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі)

Станом на 1 грудня 2021 року три дози вакцини проти поліомієліту отримали лише 73,3% дітей віком до року, на Закарпатті — 60,8%. Тоді як рекомендований ВООЗ рівень охоплення щепленнями складає 95%.

Раніше в МОЗ розповіли, коли вакцинація проти COVID-19 може стати регулярною.

За матеріалами сайту МОЗ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
10681

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8088

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді