МОЗ змінив підхід до оплати «ковідних» пакетів на 2022 рік

UA RU
Цього року заклади охорони здоров’я зможуть укласти договори на надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою за двома пакетами. На оплату цих послуг МОЗ виділило 19,4 млрд грн

МОЗ змінив підхід до оплати «ковідних» пакетів на 2022 рік

2022 року МОЗ по-новому формуватиме пакети медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам із COVID-19. Лікування пацієнтів у стаціонарах оплачуватимуть за двома пакетами:

  1. Готовність до надання медичної допомоги в умовах поширення інфекційних захворювань, епідемій та в інших надзвичайних ситуаціях
  2. Стаціонарна допомога пацієнтам із COVID-19

Чи має право Держпродспоживслужба перевірити ваш ЗОЗ

На перший пакет зможуть законтрактуватися лише ті заклади, яких визначили обласні державні адміністрації. Такий заклад може бути один на 200 тисяч населення відповідної області. Нині регіональні департаменти охорони здоров’я вже подали відповідні переліки.

Із тими закладами, які пройдуть перевірку на відповідність вимогам, НСЗУ укладе договори. У програмі медичних гарантій на 2022 рік для них передбачено майже 2,5 млрд грн.

Щомісяця ці заклади отримуватимуть оплату за глобальною ставкою в розмірі 1,05 млн грн. Цієї суми, зокрема, має вистачити на заробітну плату для чотирьох команд, які постійно мають бути в закладі.

✅✅✅ Табель робочого часу для медпрацівників: бланк та зразок заповнювання

Щоб отримати ці кошти, в закладі має бути постійний залишок лікарських засобів та засобів індивідуального захисту, необхідних для лікування інфекційних захворювань, зокрема COVID-19.

Укласти договір на другий пакет можуть усі заклади, які відповідають вимогам НСЗУ. На цей напрям у бюджеті передбачено 16,9 млрд грн. Оплата здійснюватиметься, зокрема, залежно від важкості пролікованого випадку. У розрахунку тарифу враховано:

  • заробітну плату
  • плату на необхідні лікарські засоби та медичні вироби для лікування пацієнтів із COVID-19

Загалом у 2022 році фінансування «ковідних» пакетів для лікарень збільшено до 19,4 млрд грн.

«Пацієнти, як і раніше, будуть отримувати всю медичну допомогу у стаціонарах безоплатно. Всі надані послуги будуть оплачені медзакладам за договором з НСЗУ. Це забезпечить фінансовий захист пацієнтів із коронавірусом», — обіцяють у МОЗ.

Довідка. У 2021 році лікування пацієнтів із COVID-19 НСЗУ оплачувала за двома пакетами медичних послуг. Ідеться про пакет «Стаціонарна допомога пацієнтам із COVID-19» та другий пакет, який покривав стаціонарну допомогу, яку протягом квітня-травня надавали ті заклади, в яких не було договору з НСЗУ.

Нагадаємо, раніше КМУ ухвалив постанову, що визначає програму медичних гарантій на 2022 рік.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді