МОЗ схвалило бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих

МОЗ закликає усіх невакцинованих людей віком від 60 років щепитися проти COVID-19 якнайшвидше. Для цього створені всі необхідні умови – літні люди можуть записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації, де вони мають пріоритет. Люди, які не можуть пересуватися самостійно, можуть викликати мобільну бригаду додому

МОЗ схвалило бустерну дозу вакцини проти COVID-19 для всіх вакцинованих

Бустерну дозу вакцини проти COVID-19 в Україні можуть отримати всі вакциновані особи віком від 18 років. Про це повідомило МОЗ на офіційному сайті.

Оптимальний термін ревакцинації — від 6 до 9 місяців після завершення первинного курсу вакцинації. Цей термін не залежить від того, якою вакциною щепилася людина.

Отримати бустерну дозу в будь-якому пункті чи центрі вакцинації особа може за умови, що з часу завершення повного курсу вакцинації від COVID-19 вже минуло пів року.

Які стандарти і протоколи МОЗ затвердило в 2021 році

Як свідчать результати досліджень, з часом ефективність вакцин знижується. Крім того, вони значно гірше захищають від симптоматичного перебігу COVID-19, зумовленого штамом «Омікрон», у порівнянні зі штамом «Дельта». Введення бустерної дози наближає ефективність вакцин до 90% у попередженні госпіталізації внаслідок захворювання на COVID-19.

Для введення бустерної дози радять використовувати переважно м-РНК-вакцини — Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною людина вже була щеплена. Тим особам, які отримали перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендують вводити бустерну дозу вакциною Pfizer.

NB! Якщо мРНК-вакцин немає, можна ввести бустерну дозу іншою вакциною за дозволеними в Україні схемами.

Люди з ослабленим імунітетом, яким зараз вводять додаткову дозу вакцини від COVID-19, зможуть отримати бустерну дозу через 3 місяці після додаткової. Оптимальний термін введення — від 3 до 6 місяців.

Після введення бустерної дози можна буде отримати новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати її введення. Можливіть його згенерувати з’явиться в «Дії» орієнтовно наприкінці січня 2022 року. До того часу діятиме сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Раніше бустерну дозу дозволили вводити людям віком 60+, медичним працівникам та співробітникам будинків інтернатного типу.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
4881

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
115539

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
11457

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді