Людям віком 60+ дозволили вводити бустерну дозу вакцини проти COVID-19

UA RU
Україна вводить бустерну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби для людей віком від 60 років. Вони зможуть отримати її щонайменше через шість місяців після другої дози. Їм уводитимуть пріоритетно м-РНК-вакцини
Людям віком 60+ дозволили вводити бустерну дозу вакцини проти COVID-19

Рекомендації вакцинувати людей віком 60+ бустерною дозою 23 грудня 2021 року надала Національна технічна група експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ). МОЗ ухвалило їх наказом № 2976 від 31.12.2021.

Як оформити та подати документи до Держлікслужби

Отримати бустерну дозу можна буде через 6 місяців із дати другого щеплення від COVID-19. Оптимальний строк — від 6 до 9 місяців.

Незалежно від того, якою вакциною була щеплена людина перші два рази, для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам:

  • Moderna
  • Comirnaty від Pfizer-BioNTech

Однак тим, хто отримав перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech, рекомендовано вводити бустерну дозу вакциною Pfizer. А За відсутності мРНК-вакцин бустерну дозу можна зробити іншою вакциною згідно з дозволеними в Україні схемами.

Записатися на щеплення людина віком 60+ може у будь-який пункт чи центр вакцинації. Головне, щоб минуло 6 місяців із часу введення їй другої дози.

Довідка. Бустерну дозу в Україні також можуть отримати медичні працівники та співробітники будинків інтернатного типу.

Люди, в яких через важкі супутні хвороби міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини від COVID-19, можуть отримати додаткову дозу вакцини. Її вводять через 28 днів після основного курсу.

Станом на 3 січня 2022 року третю дозу вакцини проти COVID-19 отримали:

  • 5713 осіб — бустерну дозу
  • 4159 осіб — додаткову дозу

Нагадаємо, до липня ВООЗ планує вакцинувати від коронавірусу 70% населення Землі.

За матеріалами сайту МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гепатит С: профілактика зараження на робочому місці

28 липня відзначатимуть Усесвітній день боротьби з гепатитом. З’ясуйте, як організувати профілактику гепатиту С на робочому місці та вберегтися від зараження у разі контакту з інфікованим матеріалом
5298

Класифікація медичних відходів

З'ясуйте, до якої категорії належать медичні відходи. Дотримуйте вимог чинного законодавства та убезпечте заклад від поширення інфекцій, а себе — від відповідальності
118659

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9233

Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру: скачати СОП

Як дотримати протиепідемічних заходів і запобігти поширенню особливо небезпечної інфекціїї в ЗОЗ. Скачайте зразок оформлення СОП «Протиепідемічні заходи в разі виявлення пацієнта з підозрою на холеру»
12154

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді