МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт постанови про підвищення зарплат медичним працівникам

UA RU
Проєкт постанови гарантує лікарям та професіоналам із вищою немедичною освітою, що допущені до меддіяльності, надбавку за престижність праці в розмірі до 500%, а фахівцям із базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою — до 300%

МОЗ пропонує на громадське обговорення оновлений проєкт постанови про підвищення зарплат медикам

Проєкт постанови КМУ «Про встановлення надбавки медичним працівникам установ, закладів, організацій галузей бюджетної сфери та підприємств, які фінансуються або дотуються з бюджету» регулює розмір надбавки за престижність праці. Згідно з ним у 2022 році працівники установ, закладів, організацій та підприємств отримають надбавку у розмірі:

  • до 500% — лікарі (крім лікарів-інтернів) та професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності
  • до 300% — фахівці з базовою вищою та неповною вищою медичною освітою

Як оплачувати працю медперсоналу в 2022 році

Розмір надбавки обчислюється з огляду на розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки, затвердженої постановою КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298. А конкретний розмір надбавки установлює керівник відповідної установи, закладу, організації та підприємства.

При цьому заробітна плата медичного працівника, за повністю виконану місячну (годинну) норму праці має відповідати нормам, зазначеним у Таблиці.

 

Мінімальний розмір заробітної плати за повністю виконану норму праці

Категорія працівників

Розмір, грн

місячний

погодинний

Лікарі (крім лікарів-інтернів) та професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності в закладах охорони здоров’я

20 000

120,37

Фахівці з базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою

13 500

81,25

 

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

Працівникам, які відпрацювали неповний робочий день чи тиждень, заробітну плату нараховують пропорційно до відпрацьованого часу. До зазначених сум не входять:

  • доплати за роботу —
    • в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я
    • в нічний та надурочний час
  • премії до святкових і ювілейних дат

Для медичних працівників, які надають виключно первинну медичну допомогу, проєкт постанови передбачає особливі умови. Мінімальну заробітну плату в розмірі 20 тис. грн чи 13,5 тис. грн вони отримають у тому разі, якщо лікаря первинної медичної допомоги обрали не менше ніж 70% пацієнтів від оптимального обсягу практики. Така умова стосується лікарів або фахівців із базовою вищою медичною освітою та неповною вищою медичною освітою, які входять до команди з надання первинної медичної допомоги такого лікаря.

КМУ також зобов’язує керівників закладів охорони здоров’я забезпечити диференціацію заробітної плати працівників у межах фонду оплати праці. Для цього радить нараховувати премії та встановлювати доплати й надбавки. При цьому враховувати:

  • складність, відповідальність та умови виконуваної роботи
  • кваліфікацію працівника
  • результати роботи працівника

При цьому надбавка за престижність праці в розмірі до 500% чи 300% не враховується під час встановлення доплат та надбавок медичним працівникам.

Постанова набере чинності з дня оприлюднення та застосовуватиметься з 01 січня 2022 року. Пропозиції та зауваження до її проєкту можна надсилати до 29 грудня 2021 року на адреси МОЗ:

Нагадаємо, раніше КМУ обмежив розмір посадового окладу керівника медзакладу.

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді