Який лікар має право видавати довідку з протипоказаннями до вакцинації від COVID-19

Форму № 028-1/о заповнює лікуючий лікар суб’єкта господарювання незалежно від форми власності та підпорядкування. Визначимо, який лікар є лікуючим

Який лікар має право видавати довідку з протипоказаннями до вакцинації від COVID-19

Наказом від 02.11.2021 № 2394 МОЗ затвердило форму первинної облікової документації № 028-1/о «Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі — Наказ № 2394; форма № 028-1/о) та Інструкцію до її заповнення.

Карантинні обмеження для ЗОЗ

В Інструкції прочитаєте, що форму № 028-1/о заповнює лікуючий лікар суб’єкта господарювання незалежно від форми власності та підпорядкування (п. 2 Інструкції).

Чи мають право лікарі спеціалізованих ЗОЗ відмовляти пацієнту видати довідку 028-1/о за наявності протипоказань до вакцинації та перенаправляти хворого до сімейного лікаря? Для відповіді визначимо, який лікар є «лікуючим».

✅✅✅ Як проходити атестацію з листопада за новим порядком

Аргументи на користь лікарів ПМД

Лікуючий лікар — лікар закладу охорони здоров’я або лікар, який провадить господарську діяльність з медичної практики як ФОП і який надає медичну допомогу пацієнту в період його обстеження та лікування (ч. 1 ст. 34 Основ законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.1992 № 2801-XII; далі — Основи).

Отже, поняття «лікуючий лікар» має такі складові:

Лікарем ЗОЗ або лікарем, який провадить господарську діяльність з медичної практики як ФОП, може бути лікар будь-якої медичної спеціальності — законодавство не містить обмежень щодо цього.

Методи діагностики (обстеження) та лікування під час надання медичної допомоги пацієнту застосовують не тільки лікарі загальної практики — сімейної медицини, а й лікарі інших медичних спеціальностей (Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78, затверджений наказом МОЗ від 29.03.2002 № 117; далі — ДКХП 78).

Лікуючим лікарем у разі реабілітаційної допомоги є лікар фізичної та реабілітаційної медицини, який працює у реабілітаційному закладі, відділенні, підрозділі, або лікар фізичної та реабілітаційної медицини, який провадить господарську діяльність з медичної практики як ФОП і надає реабілітаційну допомогу пацієнтові (ч. 2 ст. 34 Основ).

Лікуючим лікарем з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги є лікар ЗОЗ, де надають таку допомогу, або лікар, що провадить господарську діяльність з медичної практики як ФОП, які отримали підготовку за відповідною спеціальністю, крім спеціальності «загальна практика — сімейна медицина» (ст. 35-2 Основ).

Отже, поняття «лікуючий лікар» не звужується до лікаря загальної практики — сімейної медицини.

Аргументи на користь лікарів спеціалізованих ЗОЗ

Останнє слово в цьому питання має сказати МОЗ. Редакція журналу «Управління закладом охорони здоров’я»направила офіційний лист із проханням роз’яснити ситуацію, але поки не отримала відповіді.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Кесарів розтин: протокол лікування

Надавайте первинну, вторинну на третинну медичну допомогу при кесаревому розтині, керуючись затвердженим МОЗ уніфікованим клінічним протоколом
32446

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді